Role of the Middle Corridor in China’s Foreign Policy Strategy - Петюр, Роман Костянтинович; Алієв, Г.А. (Київський національний університет імені Тараса Шевченка, 2024)
Abstract. This article analyses the role of the Middle Corridor in the current foreign policy strategy of the People’s Republic of China (PRC). The paper examines the definition of the Middle Corridor, its participating states and its geopolitical significance in the context of Russia’s full-scale war in Ukraine. In addition, the article discovers and analyses the role and impact of such countries as Türkiye, Azerbaijan and Kazakhstan in the context of the Middle Corridor and the project’s impact on their bilateral relations with the People’s Republic of China. The article also touches upon the role and strategic interests of the EU within the Middle Corridor, as well as the possible challenges and perspectives in the context of overall success of the Middle Corridor strategy.

Анотація. Дана стаття присвячена аналізу ролі Серединного коридору в сучасній зовнішньополітичній стратегії Китайської Народної Республіки (КНР). У статті розглядається визначення Середнього коридору, держави-учасниці та його геополітичне значення в контексті повномасштабної війни Росії в Україні. Крім того, у статті визначено та проаналізовано роль і вплив таких країн, як Туреччина, Азербайджан і Казахстан, у контексті Середнього коридору, а також вплив проєкту на двосторонні відносини цих держав з Китайською Народною Республікою. У статті також розглядаються роль і стратегічні інтереси ЄС в рамках Середнього коридору, а також можливі виклики і перспективи в контексті загального успіху стратегії Середнього коридору.
Роль середнього коридору у зовнішньополітичній стратегії Китаю
Keywords: The Middle Corridor; PRC; economic cooperation; logistical infrastructure; transit potential; geopolitical influence; alternative route; Серединний коридор; КНР; економічне співробітництво; логістична інфраструктура; транзитний потенціал; геополітичний вплив; альтернативний маршрут