Вплив прикордонних конфліктів на трансформацію способу життя населення спірних територій - Сливка, Р. Р.; Сливка, Л. (Київський національний університет імені Тараса Шевченка, 2012)
Застосування концепції «способу життя» в географії довело свою ефективність у процесі дослідження просторових аспектів соціальних процесів. Дана концепція використана з метою більш глибокого розуміння взаємин між прикордонними спільнотами, які втягнені у конфлікт. «Спосіб життя» – комплексне поняття, яке включає відтворювальну, трудову, розселенську, споживчу, культурну і духовну, військову і політичну види життєдіяльності, які тісно переплетені між собою. Стрімка зміна однієї з них може мати наслідком трансформацію всього способу життя в спірному регіоні і загострити конфлікти, або ж допомогти зменшити їх інтенсивність.

Использование концепции «образа жизни» в географии довольно эффективно при изучении социальных процессов в их пространственном измерении. Данная концепция использована с целью более глубокого понимания взаимосвязей между приграничными общностями, вовлечёнными в конфликт. «Образ жизни» – комплексное понятие, которое включает репродуктивную, трудовую, экистическую, потребительскую, культурную и духовную, военную и политическую виды жизнедеятельности, которые тесно связаны между собой. Резкое изменение одной из них может обусловить трансформацию образа жизни в спорном регионе и обострить конфликты, или помочь уменьшить их интенсивность.

«Life style» approach in Geography has proved efficiency in the social processes investigations, which are characterized by spatial nature. The conception of “life style” is used in the paper for explanation of conflict situations in relations between border communities. «Life style» is a complex concept, which inserts such components of population’s activity as reproduction, working, settling, consuming, cultural and spiritual, ecological, warfare and political constituents. These types of life activity very tightly connected. A swift change of at least one of them can cause life style transformation in the disputable region and sharpen conflicts, or inversely resolve them.
Влияние приграничных конфликтов на трансформацию образа жизни населения спорных территорий
Influence of border conflicts on the transformation of the life style of the population in disputed territories
Keywords: «Спосіб життя», конфлікт, прикордонні спільноти; «Образ жизни», конфликт, приграничные общности; «Life style», conflict, border communities