Застосування ГІС для оцінки впливу мінеральних добрив і пестицидів на агроекосистеми - Майборода, Дмитро Вікторович (Київський національний університет імені Тараса Шевченка, 2026)
Магістерську роботу присвячено вирішенню актуального науково- прикладного завдання щодо комплексної оцінки, предиктивного просторового моделювання та картування ризиків впливу мінеральних добрив і пестицидів на агроекосистеми басейну річки Десна в межах Чернігівського Полісся з використанням сучасних геоінформаційних технологій. Мета дослідження є наукове обґрунтування та практична реалізація методики застосування геоінформаційних систем для комплексної оцінки і просторового моделювання ризиків впливу агрохімікатів на компоненти агроекосистем басейну річки Десна, а також визначення економіко-екологічну ефективності впровадження програмного рішення. Головним результатом дослідження та економічне обґрунтування геоінформаційного програмного комплексу «РіеШІпГо», який завдяки інтеграції супутникових даних і наземної ІоТ-телеметрїї дозволяє предиктивно моделювати екологічні ризики та впроваджувати технології диференційованого внесення добрив, запобігаючи хімічному забрудненню басейну річки Десна та забезпечуючи високу рентабельність для агробізнесу. Роботу викладено на 44 сторінках, ілюстровано 10 рисунками. Список використаних джерел містить 27 позицій.
Using GIS to Evaluate the Effects of Mineral Fertilizers and Pesticides on Agroecosystems
Using GIS to Evaluate the Effects of Mineral Fertilizers and Pesticides on Agroecosystems
Keywords: геоінформаційні системи (ГІС); дистанційне зондування Землі (ДЗЗ); агроекологічний моніторинг; басейн річки Десна; програмний комплекс «РіеІсІІпГо»; індекс екологічного ризику (ІЕР); Інтернет речей (ІоТ); електропровідність ґрунту; точне землеробство; диференційоване внесення добрив (УКА); відвернений екологічний збиток.