Бонітування ґрунтів як основа раціонального використання земельних ресурсів - Бикова Софїя Олексіївна (My University, 2023)
У першому розділі розглянуто визначення поняття бонітування ґрунтів, методи та критерії бонітування. На основі законодавчої бази та інформаційних джерел було створено «словник» головних термінів, проаналізовано методики бонітування ґрунтів в Україні та зарубіжжі із створенням порівняльної таблиці їх характеристик, таких як особливості, критерії бонітування та застосування. Досліджено основні критерії бонітування ґрунтів, що впливають на їх бал бонітету та ефективність використання. У другому розділі проаналізовано роль бонітування ґрунтів у раціональному використанні земельних ресурсів в історичному аспекті, проаналізовано сталий розвиток бонітування ґрунтів на території України, відзначено недоліки, з якими стикаються фахівці цієї області та розглянуто заходи щодо запобігання цих проблем і розвитку цієї галузі в цілому. У третьому розділі проведено дослідження можливостей раціонального використання земельних ресурсів на прикладі Чернівецької області із створенням картографічних матеріалів та веб-додатку за допомогою середовища ArcGis (ArcMap) і порталу ArcGis Online. Досліджено особливості використання земельних ресурсів, ґрунтів обраної території, бал їх бонітету, запропоновано основні напрями використання земель по кожному з районів області та створено відповідну таблицю з назвами районів, рекомендаційними напрямками раціонального використання земельних ресурсів, переважаючими ґрунтами та балами бонітету. У висновках проаналізовано проведені дослідження та на їх основі обґрунтовано важливість ролі бонітування ґрунтів у раціональному використанні земельних ресурсів, винесено та запропоновано рекомендаційні напрями подальших досліджень з даної тематики.
Keywords: бонітування ґрунтів; бал бонітету; гумус; землекористування; земельні ресурси; геоінформаційні системи