Experimental training of pre-service teachers to assess content in integrated listening-into-writing - Лавренчук, Юлія Сергіївна (Київський національний університет імені Тараса Шевченка, 2025)
As part of a broader investigation into pre-service teachers' assessment literacy, this paper focuses on training undergraduates to assess content in integrated listening-into-writing. The article emphasises the importance of analysing the content of students' writing separately from other criteria, in particular, language accuracy. Grounded on the constructivist and action-oriented approaches to acquiring knowledge and skills, the findings and propositions are presented as scaffolded training activities. The experimental training sessions were conducted as workshops for 3rd-year students (n = 25) within the Testing and Assessment course at Taras Shevchenko National University of Kyiv. The improved quality of students' reflections on the ILW samples they assessed during the workshop reflected the positive outcome. The paper summarises the experience and outlines pedagogical challenges, learning outcomes, and potential opportunities in higher educ

Постановка проблеми. Суспільні процеси, пов'язані з інтернаціоналізацією та стрімким розвитком технологій штучного інтелекту, які здатні забезпечувати базове оброблення та передавання інформації, спонукають освіту до реагування та модернізації підходів до навчання школярів та студентів. Деякі з обов'язків працівників, наприклад, пошук інформації та створення текстів, тепер можуть бути виконані роботизованими системами. Тому оновлення мовної освіти, відображене, зокрема, в імплементуванні інтегрованих умінь в середній та вищій школах, набуває особливої актуальності. Навчання та оцінювання інтегрованого аудіювання і письма своєю чергою потребує підготовки кваліфікованих педагогічних кадрів в університетському середовищі. Мета статті полягає у висвітленні перебігу та результатів експериментального навчання студентів А4.01 Теорія та методика навчання української мови і літератури, іноземної мови в основній школі Київського національного університету імені Тараса Шевченка. Методологія дослідження. Експериментальне навчання ґрунтувалося на підвалинах конструктивістського підходу до навчання. Формою проведення навчання було обрано воркшоп, який дозволив забезпечити активність та співпрацю студентів у конструюванні знань, а також ущільнити навчальний матеріал відповідно до програми дисципліни "Контроль і оцінювання результатів навчання". Воркшопи були розроблені на основі моделі Діас-Маджолі (Diaz-Maggioli, 2004) та адаптовані відповідно до навчального контексту. В експериментальних воркшопах, які тривали з грудня 2022 року по грудень 2024 року, взяли участь 25 студентів. Результати. На основі обраних підходів та проаналізованої літератури були розроблені матеріали для експериментального навчання майбутніх учителів оцінювання змістового наповнення інтегрованого аудіювання і письма: шкали оцінювання, завдання для навчального воркшопу та матеріали для перед- та післяекспериментального зрізів. Визначено, що проведення спеціалізованих воркшопів сприяло розвитку здатності студентів педагогічних спеціальностей надавати якісний зворотних зв'язок.
Експериментальна підготовка майбутніх учителів до оцінювання змістового наповнення інтегрованого аудіювання та письма
Keywords: workshop; integrated listening-into-writing; pre-service teachers; language assessment literacy; assessment of content; воркшоп; інтегроване аудіювання і письмо; майбутні вчителі; контрольнооцінювальна компетентність; оцінювання змістового наповнення