Ландшафти особистісних трансформацій унаслідок травматичного воєнного досвіду - Титаренко, Т.М. (Київський національний університет імені Тараса Шевченка, 2020)
Ландшафт особистісних трансформацій визначено як територію життя особистості, що має особливу динаміку, структурно-функціональні характеристики, смислове наповнення. Крім специфікації поняття «ландшафт особистісних трансформацій» завдання полягало у визначенні типів ландшафтів комбатантів після повернення з фронту. Вибірка складалася з 91 комбатанта – курсантів вищого навчального закладу та добровольців. Використовувався метод письмового наративу за запропонованою схемою, бесіда та сфокусоване індивідуальне інтерв’ю. Згідно з результатами дослідження, тематика посттравматичних наративів учасників бойових дій включала травми, пов’язані з воєнними діями (41,9%); сімейні зради (24,7%); пережиті в мирний час утрати (23,5%); інші складні життєві ситуації (9,9%). Розроблено критерії визначення типу ландшафту: осмисленість минулого, оцінка теперішнього, бачення майбутнього, ціннісна домінанта. Як інтегральний показник ландшафту розглянуто ціннісно-смислову конфігурацію життя особистості. Виявлено такі типи ландшафтів: а) екзистенційний (вирізняється неготовністю переосмислювати травматичне минуле, нездатністю адекватно оцінювати теперішнє, неможливістю конструювати майбутнє, домінантою виживання); б) сімейний (вирізняється добрим осмисленням минулого, адекватною оцінкою теперішнього, розгорнутим конструюванням майбутнього, домінантою значущих стосунків); в) служіння (відрізняється від сімейного насамперед за критерієм домінантної цінності – бути корисним державі, боротьбі з агресором, армії); г) самореалізації (вирізняється головною цінністю саморозвитку); д) прагматичний (вирізняється головною цінністю кар’єрного просування). Серед найбільш поширених ландшафтів виявилися екзистенційний і сімейний (по 25,0%); далі йдуть ландшафти служіння і самореалізації (по 17,3%); найменше траплявся прагматичний (13,6%). Підтверджено гіпотезу, згідно з якою безпосередня участь військовослужбовців у бойових діях може правити за тригер зміни особистісного ландшафту.

The personal landscape transformations are defined as the territory of a person 's life, which has special dynamics, structural and functional characteristics, meaningful filling. In addition to specifying the landscape concept, the task was to determine the types of landscapes of combatants after returning from the war. The sample consisted of 91 combatants (higher education cadets and volunteers). We used the written narrative method of the proposed scheme, a conversation, and a focused one-on-one interview. As a result, post-traumatic combatants 'narratives consisted of war-related injuries (41.9%); family treason (24.7%); losses suffered in peace time (23.5%); other difficult life situations (9.9%). The following criteria for determining the type of landscape have been developed: meaningfulness of the past; assessment of the present; a vision of the future; value dominant. There is considered the value-semantic configuration of the individual 's life as an integral indicator of the landscape. The following types of landscapes have been identified: a) existential (differs in the unwillingness to rethink the traumatic past; the inability to assess the present adequately; the inability to construct the future; the dominant for survival); b) family (distinguished by a good understanding of the past; adequate assessment of the present; detailed construction of the future; dominant of meaningful relationships); c) service (differs from family one primarily by the criterion of dominant value – to be useful to the state, to the fight against the aggressor, and to the army); d) self-realization (differs in the main value of self-development); e) pragmatic (distinguished by the major value of career advancement). The most common landscapes are existential and family landscapes (25.0% each); in second place is landscapes of service and self-realization (17.3% each); on the third – pragmatic (13.6%). The hypothesis according to which the direct participation of military personnel in hostilities can act as a trigger for changing the personal landscape is confirmed.
Personal landscape transformations following the traumatic war experience
Keywords: воєнний досвід; посттравматичний наратив; ціннісно-смислова конфігурація життя; тематика наративів; критерії ландшафту; типи ландшафтів; ландшафт особистісних трансформацій; landscape of personal transformations; military experience; post-traumatic narrative; value-meaning configuration of life; subject of narratives; landscape criteria; types of landscapes