Література і мистецтво у контексті штучного інтелекту - Янчук, Лада Ярославівна (Київський національний університет імені Тараса Шевченка, 2024)
Штучний інтелект (ШІ) активно розвивається у сферах літератури та мистецтва, викликаючи як захоплення, так і аналіз. Ця магістерська робота досліджує перетин штучного інтелекту та творчих сфер, досліджуючи його принципи, виклики та наслідки для художнього вираження. У сучасному динамічному світі дослідження систем ШІ, а також ШІ як нового засобу у мистецтві, його впливу на творче вираження є надзвичайно актуальною темою. Об'єктом цього дослідження є вивчення ролі штучного інтелекту з точки зору літератури та мистецтва. Предмет дослідження охоплює принципи, виклики та наслідки, властиві ШІ у сфері мистецтва. Основною метою дослідження є проведення комплексного аналізу впливу штучного інтелекту на сфери творчості, вивчення його потенціалу як інструменту та засобу художнього вираження. Мета передбачає такі завдання: по-перше, дослідити технології штучного інтелекту, включаючи роботизовану автоматизацію процесів, машинне навчання та обробку природної мови. По-друге, проаналізувати ШІ-мистецтво (тексти та зображення), а також описати його основні проблеми і виклики. По-третє, охарактеризувати застосунки штучного інтелекту: «GPT», «DALL·E» та «Midjourney», а також систематизувати останні розробки та тенденції створення контенту ШІ. По-четверте, дослідити етичні міркування щодо використання ШІ з наголосом на прозорості, пом’якшенні упередженості та збереженні людської творчості. Методологічно дослідження використовує поєднання огляду літератури і критичного аналізу для вивчення різних аспектів ШІ. Завдяки критичному аналізу та синтезу існуючих досліджень, робота має на меті сприяти глибшому розумінню викликів і можливостей ШІ. Загалом методологічні підходи, використані в дисертації, сприяють її науковій новизні, пропонуючи багатогранний аналіз ШІ в літературі та мистецтві. Проект «ШІ-Мистецтво» у рамках дослідження – це освітня ініціатива з метою познайомити школярів із поняттям штучного інтелекту та його застосуванням у сферах літератури та візуального мистецтва. Діти вивчають можливості та етичний аспект використання ШІ за допомогою інтерактивних семінарів і майстер-класів, беручи участь у творчій діяльності.

Artificial Intelligence (AI) is actively advancing in the realms of literature and art, eliciting both excitement and scrutiny. This master's thesis explores the intersection of artificial intelligence and creative domains, examining its principles, challenges, and implications for artistic expression. In today's dynamic world, the study of AI systems and AI as a new tool in art, its impact on creative expression, is an extremely relevant topic. The object of this research is the examination of the role of artificial intelligence in literature and art. The subject of the study encompasses the principles, challenges, and consequences inherent in AI in the field of art. The main goal of the research is to conduct a comprehensive analysis of the impact of artificial intelligence on creative domains, studying its potential as a tool and means of artistic expression. The goal involves the following tasks: firstly, to explore AI technologies, including robotic process automation, machine learning, and natural language processing. Secondly, to analyze AI-generated art (texts and images) and describe its main issues and challenges. Thirdly, to characterize the applications of artificial intelligence: "GPT," "DALL·E," and "Midjourney," as well as to systematize recent developments and trends in AI content creation. Fourthly, to examine ethical considerations regarding the use of AI with an emphasis on transparency, bias mitigation, and preserving human creativity. Methodologically, the research utilizes a combination of literature review and critical analysis to study various aspects of AI. Through critical analysis and synthesis of existing research, the work aims to contribute to a deeper understanding of the challenges and possibilities of AI. Overall, the methodological approaches used in the dissertation contribute to its scientific novelty, offering a multifaceted analysis of AI in literature and art. The "AI-Art" project within the research framework is an educational initiative aimed at introducing students to the concept of artificial intelligence and its application in the fields of literature and visual art. Children learn about the possibilities and ethical aspects of using AI through interactive seminars and workshops, engaging in creative activities.
Keywords: штучний інтелект; мистецтво; література; ШІ-мистецтво; критичний аналіз; принципи ШІ; етичність; авторське право; Artificial Intelligence; art; literature; AI-art; critical analysis; AI principles; ethics; copyright