Політична коректність як лінгвопрагматична категорія (на матеріалі сучасної японської мови) - Комісаров, К. (Київський національний університет імені Тараса Шевченка, 2017)
Розглянуто політичну коректність як категорію лінгвопрагматики: проаналізовано зміст поняття "політична коректність", визначено головні аспекти проблеми політичної коректності у контексті політичної комунікації; вказано на актуальність проблеми політичної коректності з точки зору лінгвістичної прагматики; доведено за допомогою фактичного мовного матеріалу, що політична коректність є органічною складовою японської лінгвокультури. Вияви політичної коректності розглянуто та проаналізовано на дискурсивному, синтаксичному, морфологічному і лексичному рівнях сучасної японської мови.

It is given an overview of political correctness as a category of linguopragmatics. It is analyzed the concept of political correctness, and basic aspects of the problem of political correctness in the context of political communication are defined. We also focus upon urgency of the problem of political correctness from the point of linguistic pragmatics. It is proved by actual linguistic material that political correctness is an organic component of the Japanese linguistic culture. Manifestations of political correctness are considered and analyzed on the discursive, syntactic, morphological and lexical levels of the modern Japanese language.
Political correctness as a category of linguopragmatics (the data of modern Japanese)
Keywords: політична коректність; політична комунікація; лінгвопрагматика; комунікативна стратегія; фрейм взаємодії; евфемізація; етнолінгвокультура; political correctness; political communication; linguopragmatics; communicative strategy; frame of interaction; euphemization; linguistic culture