Особливості режиму вологості в різних локальних кліматичних зонах міста Познань - Квашніна Аліса Андріївна (My University, 2024)
У роботі розглянуто питання особливостей режиму вологості в різних локальних кліматичних зонах (ЛКЗ) міста Познань. На основі сучасних досліджень охарактеризовано особливості клімату великого міста та розкрито концепцію локальних кліматичних зон. Для виконання задач даної роботи, було використано значення температури та вологості повітря у 2008–2017 рр. для трьох метеорологічних станцій (МС), розташованих у Познані. МС Лавіца розташована у ЛКЗ-D – зоні низькорослих рослин, МС Пекари – у ЛКЗ-2 – щільна середньоповерхова забудова і МС Руса розташована у ЛКЗ-5 – середньоповерхова забудова з низькою щільністю. Встановлено, що середні річні значення відносної вологості повітря у місті Познань варіювалися від 75.1% на МС Лавіца до 79.1 % на МС Руса. Найвищі середні значення зафіксовано взимку, а найнижчі – влітку. У зимовий період на всіх трьох МС відносна вологість повітря є високою і перевищує 86%. Навесні значення варіюються в межах 69.3–73.5 %, влітку – 67.8–72.8 %. Показано, що діапазон значень відносної вологості є найвищим у травні, червні та липні. На основі розрахунку різниць значень відносної вологості між МС Лавіца та Руса та між МС Лавіца та Пекари встановлено, що відносна вологість була вищою у місті. У відсотковому розподілі різниць значень відносної вологості між станціями Лавіца та Пекари 0,4% різниць були рівні нулю, 39,7% мали додатній знак, 59,9% – від’ємний, між МС Лавіца та Руса – 0,4% значень були рівні нулю, 26,5% мали додатній знак і 73,1% – від’ємний.
Keywords: локальні кліматичні зони; Познань; режим вологості; особливості клімату міста