Роль агенцій регіонального розвитку у системі регіонального розвитку - Загоруйко, Наталія Григорівна (Київський національний університет імені Тараса Шевченка, 2025)
Магістерська робота присвячена дослідженню ролі агенцій регіонального розвитку (АРР) у системі регіонального розвитку в Україні. Розкрито їхнє місце в архітектурі багаторівневого врядування та функціональні особливості. З використанням порівняльного аналізу розглянуто досвід Польщі, Франції та Румунії. Проаналізовано діяльність АРР Київської області у 2022–2024 рр., її динаміку, досягнення та обмеження. Встановлено, що ефективність АРР в Україні гальмується фінансовою нестабільністю, кадровим дефіцитом і слабкою інтеграцією з громадами. Запропоновано структурні й функціональні зміни, спрямовані на перетворення АРР у повноцінні хаби розвитку територій. Дослідження доводить, що підвищення ефективності агенцій можливе лише за умови їх інтеграції в стратегічне планування, посилення автономії та трансформації в інтегровані центри регіонального розвитку. Результати дослідження мають прикладне значення для формування оновленої моделі інституційної підтримки регіонального розвитку в Україні.
Keywords: регіональний розвиток; агенції регіонального розвитку; державна регіональна політика; інституційна спроможність; стратегічне планування; міжсекторальна взаємодія; територіальна згуртованість; Київська область