Neurodynamic properties of cyclists with different levels of mobilizations in the reaction to the moving object - Федорчук, С.; Лисенко, О.; Тукаєв, С. (Київський національний університет імені Тараса Шевченка, 2018)
The purpose of the study was to determine the neurodynamic and psychological properties of elite cyclists concerning the level of mobilization in the reaction to the moving object. In order to determine the neurodynamic properties of athletes we used the diagnostic complex "Diagnost-1". The reaction to the moving object was used to monitor and predict the functional state of the central nervous system of athletes, to assess the speed and accuracy of the response, the excitation/inhibition ratio, and the balance of nervous processes. Moreover, we have analyzed the force and functional mobility of nervous processes, the sensorimotor activity, namely the dynamics of nervous processes, the efficiency and speed of both the simple sensorimotor reaction, and the simple and complex sensorimotor choosing reaction, the sensorimotor asymmetry index, and other parameters. Hans Eysenck's Personality Inventory (EPI), the State-Trait Anxiety Inventory by C. Spielberger (adapted by Y. Hanin) and the Luscher color test allowed determining individual typological characteristics and the psycho-emotional state of athletes. The results of the reaction to the moving objects revealed differences between cycling athletes with high, medium and low mobilization rates. The most optimal functional state of the central nervous system in terms of the reaction to the moving object was specific to the cyclists with the low level of mobilization. Athletes with a high level of mobilization did not demonstrate significant differences in the reactions to the moving objects, but differed the higher stability in the complex sensory-motor choice reaction. Athletes with the medium level of mobilization in the reaction to the moving objects were characterized by the lowest level of State Anxiety in combination with a reduced functional state of the central nervous system. Thus, the higher efficiency of sensorimotor response was detected in the athletes with the high and low mobilization level in the reaction to moving objects.

Метою дослідження було визначення нейродинамічних і психологічних властивостей у спортсменів високого класу у зв'язку з різним рівнем мобілізації в реакції на рухомий об'єкт. Для визначення нейродинамічних властивостей спортсменів використовували діагностичний комплекс "Діагност-1". Для моніторингу та прогнозування функціонального стану центральної нервової системи спортсменів, оцінки швидкості й точності реагування, співвідношення процесів збудження і гальмування, урiвноваженостi нервових процесiв використовували реакцію на рухомий об'єкт. Крім того, у даному дослідженні аналізувалися показники сили й функціональної рухливості нервових процесів, ефективності сенсомоторної діяльності, динамічності нервових процесів, швидкість простої сенсомоторної реакції, швидкість простої та складної сенсомоторної реакції вибору, показник сенсомоторної асиметрії та інші. Особистісна та ситуативна тривожнiсть оцiнювалася за тестом Спілбергера-Ханіна. Тест М. Люшера було використано для оцінки психоемоційного стану спортсменів. Для визначення інтегральних рис темпераменту обстежених було застосовано тест Г. Айзенка. Виявлено відмінності між групами спортсменів-велосипедистів з високим, середнім і низьким рівнем мобілізації за результатами виконання реакції на рухомий об'єкт. Найоптимальніший функціональний стан центральної нервової системи за показниками реакції на рухомий об'єкт був характерний для спортсменів-велосипедистів із низьким рівнем мобілізації. Спортсмени з високим рівнем мобілізації не продемонстрували значущих відмінностей за результатами виконання реакції на рухомий об'єкт, але відрізнялися більш високою стабільністю складної сенсомоторної реакції вибору. Спортсмени із середнім рівнем мобілізації в реакції на рухомий об'єкт продемонстрували найменший рівень ситуативної тривожності у поєднанні зі зниженим функціональним станом центральної нервової системи. Таким чином, спортсмени як із високим, так і з низьким рівнем мобілізації в реакції на рухомий об'єкт характеризувалися вищою ефективністю сенсомоторного реагування порівняно зі спортсменами із середнім рівнем мобілізації.
Нейродинамічні та психологічні властивості спортсменів-велосипедистів з різним рівнем мобілізації в реакції на рухомий об'єкт
Keywords: reaction to the moving objects; State and Trait Anxiety; elite athletes; cycling; реакція на рухомий об'єкт; ситуативна тривожність; спортсмени високої кваліфікації; велоспорт