Забезпечення професійного розвитку державних службовців України в умовах європейської інтеграції - Година Максим Анатолійович (My University, 2023)
Дисертаційне дослідження присвячене проблематиці пошуку шляхів розвитку та напрямків забезпечення системи професійного розвитку державних службовців України в умовах європейської інтеграції. Одне з ключових місць в дослідженні займав пошук підходів до теоретико- методологічного опрацювання категорії науки державного управління “професійний розвиток державних службовців” в якості об’єкту державного регулювання. Встановлено, що глобальний процес переходу від індустріального до інформаційного соціуму, соціально-економічні зміни, які відбуваються в Україні, потребують значних трансформацій в значній частині галузей державного регулювання на базі новітніх наукових досліджень. В Україні сформована та постійно покращується система професійного навчання державних службовців. Виявлено, що професійний розвиток державних службовців являє собою сукупність організаційно-правових заходів, спрямованих на підготовку, підвищення кваліфікації, розміщення, управління кар’єрою державних службовців із метою досягнення максимальної ефективності виконання ними посадових обов’язків, що є результатом синтезованого підходу до систем формування професійних компетентностей, підвищення рівня професійних знань, розширення навичок, які у відповідних умовах займаної посади, демонструють максимальну їй відповідність. Активна увага приділялась також питанням розкриття сутності та змісту професійного розвитку державних службовців в контексті порівняння існуючої в Україні системи із тією, яка є допустимою з урахуванням потреб європейської інтеграції, а також з урахуванням трендів зміни національного законодавства в Україні пов’язаного із імплементацією стандартів сталого розвитку та концепту good governance. Вивчення закордонного досвіду організації державної політики в сфері професійного розвитку державних службовців також посіло важливе місце в даній роботі. Проведено аналіз змісту та недоліків нормативно-правових актів, якими регулюються окремі питання забезпечення професійного розвитку державних службовців. Розкрито проблему їх систематизації та необхідність удосконалення як загальних контурів правового забезпечення вказаного процесу, так і окремих змістовних його складових. Встановлено, що на законодавчому рівні сформовано лише систему принципів та вимог до системи професійного розвитку державних службовців в Україні. В роботі вагоме місце займає аналіз сучасного стану організації процесу професійного розвитку державних службовців в Україні. Так, зокрема визначені особливості територіального розташування закладів вищої освіти, що здійснювали підготовку здобувачів вищої освіти в сфері публічного управління. Досліджені обсяги на державне замовлення з підготовки державних службовців, розкрито недоліки та потенційно необхідні заходи із корегування такого замовлення. Досліджено основні напрями підвищення кваліфікації публічних службовців, що демонструє наявність найбільш гострих проблем компетенційної трансформації та професійного розвитку державних службовців, недоліки в системі підготовки та її відставання від реалій державно-управлінських відносин в різних сферах суспільного буття. Доведена необхідність формування нової системи принципів побудови системи професійного розвитку державних службовців в Україні, з урахуванням практики проектного менеджменту, який найбільш активно застосовується у відповідних системах в країнах ЄС. Ключові слова: державне управління, публічне управління, державна служба, державний службовець, професійний розвиток, професійне навчання,

The dissertation research is devoted to the problem of finding ways of development and directions of ensuring the system of professional development of civil servants of Ukraine in the context of European integration. One of the key places in the study was the search for approaches to the theoretical and methodological study of the category of public administration science "professional development of civil servants" as an object of state regulation. It is established that the global process of transition from an industrial to an information society, the socio-economic changes taking place in Ukraine require significant transformations in a large part of the areas of state regulation based on the latest scientific research. Ukraine has established and is constantly improving a system of professional training for civil servants. Active attention was also paid to the issues of disclosing the essence and content of professional development of civil servants in the context of comparing the existing system in Ukraine with the one that is acceptable in view of the needs of European integration, as well as taking into account the trends in changes in national legislation in Ukraine related to the implementation of sustainable development standards and the concept of good governance. It is found that the professional development of civil servants is a set of organizational and legal measures aimed at training, advanced training, placement, and career management of civil servants with a view to achieving maximum efficiency in the performance of their duties, which is the result of a synthesized approach to the systems of formation of professional competencies, improvement of professional knowledge, and expansion of skills which, under the relevant conditions of the position held, demonstrate maximum compliance with it. The study of foreign experience in organizing state policy in the field of professional development of civil servants also took an important place in this work. The study analyzes the content and shortcomings of the legal acts regulating certain issues of professional development of civil servants. The author reveals the problem of their systematization and the need to improve both the general contours of legal support for this process and its individual substantive components. It is established that only a system of principles and requirements for the system of professional development of civil servants in Ukraine has been formed at the legislative level, while its main structural elements are regulated or determined by sectoral regulations adopted by the NAUCS, in particular, with regard to monitoring the implementation of individual programs of professional development of civil servants, determining their professional competencies, introducing a unified approach to assessing the effectiveness of professional training of civil servants, and the procedure for such assessment. Keywords: public administration, public management, civil service, civil servant, professional development, professional training, assessment, professional competence, professional education, civil society, innovations, legal support, society.
Ensuring professional development of civil servants of Ukraine in the context of European integration