Кафедра теорії і практики перекладу романських мов імені Миколи Зерова - (:unkn) unknown (My University, 2024)
Сьогодні на кафедрі працюють 2 професори, доктори філологічних наук, 12 доцентів, 15 асистентів, п’ятеро з яких мають науковий ступінь кандидата філологічних наук. Завідувач кафедри – д.філол.н., проф. І.Смущинська. Більшість викладачів кафедри є перекладачами художньої та спеціалізованої літератури, урядових переговорів і міжнародних конференцій. На кафедрі викладають 4 іноземні лектори з Іспанії, Португалії та Франції. Кафедра підтримує тісні зв’язки з закладами вищої освіти України й інших країн світу, активно співпрацює з французьким, іспанським та італійським культурними центрами, які діють в Інституті філології. Науково-дослідницька діяльність кафедри здійснюється в межах комплексної теми «Актуальні питання перекладознавства та стилістики романських мов» під керівництвом проф. І.Смущинської. Дослідження проводяться в галузі загальної теорії та історії перекладу, часткових теорій перекладу, порівняльної стилістики, контрастивних студій. Викладачі кафедри проводять активну науково-методичну роботу, видають фахові підручники та посібники. У 2013 р. кафедра заснувала науковий збірник «Стиль і переклад» (входить до наукометричної бази), де публікуються статті іноземними мовами. Протягом декількох років кафедра організовує та проводить Всеукраїнську олімпіаду з перекладу на базі Інституту філології. Від початку 2000-х викладачі кафедри опублікували низку монографій, підручників і посібників, переважна більшість яких написані іноземними мовами. Кафедра забезпечує всебічну фахову професійну підготовку студентів-перекладачів спеціальності 035 Філологія за освітніми ступенями бакалавра – «Переклад з іспанської/ італійської/ португальської/ французької та з англійської мов», магістра – «Загальний і галузевий усний та письмовий переклад з іспанської/ італійської/ французької та англійської мов», а також аспірантів і докторантів. Основна частина дисциплін і спецкурсів, розроблених членами кафедри, спрямована на розвиток необхідних для професійного перекладу навичок і вмінь.