Material culture as a method of urban design research: modern challenges - Буцикіна, Євгенія Олександрівна (Київський національний університет імені Тараса Шевченка, 2021)
Article discusses material culture as one of the thorough ways to determine the methodological basis for the cultural study of design, design practices and, including urban design in the world and in Ukraine. The article turns to the researchers who initiated the actual exploration of material culture outside of archeology and cultural anthropology, which will eventually lead us to modern views on material culture as a relevant approach in culturological analysis of the design of objects, objects of urban space – in particular. The article provides the actualization of this issue in the application to the culturological study of urban design itself, taking into account its specifics. It outlines some compelling arguments as to why the discourse of material culture is becoming increasingly relevant in the study of urban design and culturological research in particular. A number of approaches is shown within which this combination becomes relevant. Especially given the design of Ukrainian cities and its cultural research, where the need to overcome the dichotomy of spiritual and material culture has long been ripe.

Розглянуто матеріальну культуру як один із ґрунтовних способів визначити методологічну основу для вивчення культури дизайну, дизайн-практик, зокрема і міського дизайну, у світі та в Україні. У статті міститься звернення до дослідників, які ініціювали фактичний аналіз матеріальної культури за межами археології та культурної антропології, що врешті-решт привело нас до сучасних поглядів на матеріальну культуру як відповідний підхід у культурологічному аналізі дизайн-об'єктів й об'єктів міського простору, зокрема. Здійснено актуалізацію зазначеного питання в заявці на культурологічне дослідження міського дизайну з урахуванням його специфіки. Викладено деякі вагомі аргументи щодо того, чому дискурс матеріальної культури стає дедалі актуальнішим у вивченні міського дизайну та культурологічних дослідженнях. Показано багато підходів, у межах яких ця комбінація стає актуальною, особливо враховуючи дизайн українських міст та його культурологічні дослідження, де давно назріла необхідність подолання роздвоєності духовної та матеріальної культури.
Матеріальна культура як метод дослідження міського дизайну: сучасні виклики
Keywords: artifact; material culture; objectification; urban design; value; артефакт; матеріальна культура; об'єктивація; міський дизайн; цінність