Досвід Західних Балкан у відновленні людського капіталу: уроки для України - Красота, О.В. (Київський національний університет імені Тараса Шевченка, 2025)
Стаття присвячена вивченню міжнародного досвіду відновлення людського капіталу, що є одним із головних, довгострокових та найскладніших викликів повоєнної відбудови України. Актуальність дослідження підкреслюється тим фактом, що жодні фінансові інвестиції чи відбудова інфраструктури не можуть компенсувати катастрофічні демографічні втрати та руйнування інтелектуального потенціалу країни, спричинені широкомасштабною агресією. Після лютого 2022 року Україна зіткнулася з безпрецедентним за масштабом та інтенсивністю «відтоком мізків» та глибокими соціальними, психологічними та освітніми травмами, що становлять пряму загрозу її майбутній економічній конкурентоспроможності та національній безпеці. Підкреслено, що з огляду на системний характер воєнних втрат, традиційні стратегії відновлення людського капіталу, що застосовуються в мирних умовах, виявляються малопридатними для воєнного та повоєнного періоду. Вони неспроможні протидіяти руйнівним наслідкам війни, таким як демографічна катастрофа, психологічна травматизація та масове руйнування освітньої інфраструктури. Тому метою цієї статті є здійснення порівняльного аналізу та систематизації стратегій відновлення людського капіталу, апробованих країнами Західних Балкан. Вибір країн Західних Балкан обумовлений їхньою унікальною історією. Вони пройшли через затяжні збройні конфлікти та вирішували гострі питання відновлення людського капіталу після завершення воєнних дій. Констатовано, що вивчення цього досвіду є надзвичайно важливим для розробки адаптованих для української державної політики рекомендацій у сфері подолання непрямих втрат людського капіталу, зокрема, ефективної протидії масовій еміграції кваліфікованих фахівців, науковців та молоді. У статті використано низку загальнонаукових та спеціальних методів, зокрема, метод аналізу та синтезу, узагальнення, порівняльно-історичний метод.

The article is devoted to an in-depth study of the international experience of restoring human capital, which is one of the main, long-term, and most difficult challenges of Ukraine's post-war reconstruction. The relevance of the study is emphasized by the fact that financial investments or the reconstruction of physical infrastructure cannot compensate for the catastrophic demographic losses and destruction of the intellectual potential of the state caused by large-scale military aggression. Since February 2022, Ukraine has faced an unprecedented scale and intensity of "brain drain" and profound social, psychological, and educational trauma, posing a direct threat to its future economic competitiveness and national security. It is emphasized that, given the systemic nature of war losses, traditional strategies for restoring human capital that were used in peacetime are not very suitable for the war and post-war period. They are unable to counteract the devastating consequences of war, such as demographic catastrophe, psychological trauma, and massive destruction of educational infrastructure. Therefore, the purpose of this study is to conduct a comparative analysis and systematize human capital restoration strategies tested by the Western Balkan countries. The choice of the Western Balkan countries is due to their unique history. They have gone through protracted armed conflicts and have addressed acute issues of restoring human capital after the end of hostilities. It is stated that studying this invaluable experience is extremely important for developing recommendations adapted for Ukrainian state policy in the field of overcoming indirect losses of human capital, in particular, effectively counteracting the mass emigration of qualified specialists, scientists and youth. The article uses a lot of general scientific and special methods, in particular, the method of analysis and synthesis, generalization, and the historical method.
The Western Balkans Experience in Human Capital Recovery: Lessons for Ukraine
Keywords: людський капітал; макроекономічна стабільність; соціально-економічне відновлення; «відтік мізків»; репатріація; інклюзія; економічна політика; циркулярна міграція; human capital; macroeconomic stability; socio-economic recovery; brain drain; repatriation; inclusion; economic policy; circular migration