Вплив війни на довкілля та оцінка екологічних наслідків (на прикладі Чернігівської області України) - Голобородько, Павло Віталійович (Київський національний університет імені Тараса Шевченка, 2026)
В роботі окреслені мета, головні завдання, науковий об’єкт, предмет та методи дослідження. Розкриваються теоретичні положення дослідження впливу військових дій на довкілля, зокрема нормативно-правові засади, методи та інструменти оцінки екологічної шкоди від воєнних дій. Проаналізовано наслідки воєнних дій для екосистем Чернігівської області України. Приділена увага видозмінам земельного фонду через масове мінування, накопичення залишків техніки і хімічне отруєння ґрунтів, також забрудненню водних об’єктів, пошкодженню лісових масивів, стану тваринного світу та об’єктів природно-заповідного фонду. Відображено застосування ГІС-інструментарію і дистанційного зондування для оцінки екологічних втрат. На основі аналізу супутникових даних NASA FIRMS за період 2021–2025 рр. встановлено докорінну трансформацію пірогенного режиму досліджуваного адміністративного регіону. Відмічені напрями екологічного відновлення порушених територій Чернігівської області України та рекомендації щодо моніторингу і управління довкіллям у поствоєнний період.
Keywords: забруднення довкілля; екологічні наслідки війни; оцінка екологічних втрат; геоінформаційний аналіз; дані дистанційного зондування.