Моделювання співвідношення ризик-доходу в кредитній діяльності комерційного банку - Костюшко Антон Олеговича (My University, 2022)
На основі проведеного вивчення тематики була сформована база для виконання практичного завдання – моделювання співвідношення ризик-доходу при кредитуванні юридичних осіб. Для цієї задачі автором було запропоновано спосіб розрахунку кредитоспроможності позичальників-юридичних осіб на основі фінансових показників їх діяльності. Для оцінки доходів при кредитуванні на індивідуальному рівні було сформульовано підхід на основі CLV-методики оцінки життєвої цінності клієнтів. З урахуванням особливостей банка як прибуткового підприємства, були визначені основні параметри та формули для розрахунку кінцевих показників. Модель реалізована за допомогою засобів MC Excel та мови програмування VBA на основі створених та заповнених шаблонів бази даних клієнтів банку.