Міжнародні інфраструктурні проекти відбудови України на засадах сталого розвитку - Бойко, Артем Олександрович (Київський національний університет імені Тараса Шевченка, 2025)
Об’єктом дослідження є процес реалізації інфраструктурних проєктів на засадах сталого розвитку. Предметом дослідження виступають механізми та інструменти реалізації сталих інфраструктурних проєктів у процесі післявоєнної відбудови України. Мета дослідження – узагальнення теоретичних підходів до аналізу міжнародних інфраструктурних проєктів з позиції сталого розвитку та надання практичних рекомендацій щодо їхньої адаптації в умовах післявоєнної відбудови України. За результатами дослідження було сформовано авторський визначення поняття «сталий інфраструктурний проєкт», підхід до інтеграції принципів сталого розвитку в процес відбудови інфраструктури України, виокремлено ключові показники оцінки ефективності сталих інфраструктурних проєктів, запропоновано механізми залучення міжнародного фінансування та адаптації міжнародних практик до національних умов, сформовані основні індикатори оцінки, проведено економетричне дослідження, розроблено практичні рекомендації щодо формування стратегії сталих інфраструктурних проєктів України. Одержані результати можуть бути використані міжнародними та українськими суб’єктами господарювання для розробки ефективних механізмів впровадження сталих інфраструктурних проєктів у процесі післявоєнного розвитку України.

The object of the study is the process of implementing international infrastructure projects on the basis of sustainable development. The subject of the study is the mechanisms and tools for implementing sustainable infrastructure projects in the process of post-war reconstruction of Ukraine. The purpose of the study is to summarize theoretical approaches to analyzing international infrastructure projects from the perspective of sustainable development and to provide practical recommendations for their adaptation in the context of postwar reconstruction of Ukraine. The study results include the author's definition of the concept of «sustainable infrastructure project», an approach to integrating the principles of sustainable development into the process of rebuilding Ukraine's infrastructure, key indicators for assessing the effectiveness of sustainable infrastructure projects, mechanisms for attracting international financing and adapting international practices to national conditions, key evaluation indicators, an econometric study, and practical recommendations for formulating a sustainable infrastructure strategy. The results obtained can be used by international and Ukrainian business entities to develop effective mechanisms for implementing sustainable infrastructure projects in the process of post-war development of Ukraine.
International infrastructure projects for Ukraine reconstruction based on sustainable development
Keywords: відбудова; інфраструктура; сталий розвиток; проектна діяльність; інфраструктура; стратегія; ефективність; reconstruction; infrastructure; sustainable development; project activities; strategy; efficiency