Техніка безпеки при роботі в хімічній лабораторії - Мілохов, Демид Сергійович; Хиля, Ольга Володимирівна; Іщенко, Валентина Василівна (Київський національний університет імені Тараса Шевченка, 2023)
Розглянуто найважливіші аспекти техніки безпеки під час роботи в хімічних лабораторіях. Наведено загальні правила роботи в хімічній лабораторії, безпечної експлуатації лабораторного обладнання і проведення різноманітних експериментальних процесів, класифікація й особливості роботи з небезпечними речовинами – легкозаймистими, вибухонебезпечними та токсичними речовинами. Проаналізовано поширені причини виникнення аварійних ситуацій і заходи їхньої ліквідації. Наведено прийоми надання першої домедичної допомоги при нещасних випадках у лабораторії. Значну увагу приділено основам пожежної й електробезпеки. Матеріал посібника є обов’язковою частиною лабораторної складової дисциплін освітньо-професійної програми підготовки фахівців за спеціальністю "Хімія". Для студентів природничих факультетів закладів вищої освіти.
Keywords: техніка безпеки; хімічна лабораторія; небезпечні речовини