Традиції японського театру: культурологічний вимір - Григоренко, Каріна Анатоліївна (Київський національний університет імені Тараса Шевченка, 2025)
Японський театр є унікальним явищем світової культури, яке формувалося протягом століть та відображає багатство японської національної ідентичності, духовних та естетичних цінностей. У контексті глобалізації дослідження японського театру сприяє збереженню та розумінню культурного розмаїття світу. Японські театральні форми, такі як Но, Кабукі, Бунраку, не лише демонструють багатовікову естетичну спадщину, але й є носіями традиційних світоглядних систем, ритуалів та морально-етичних принципів. Вивчення цих форм допомагає зрозуміти, як мистецтво може впливати на суспільство, відображати його історичний розвиток та адаптуватися до сучасності. Також важливим є міжкультурний діалог: японський театр став джерелом натхнення для багатьох сучасних європейських та американських митців, інтегруючись у різні форми сценічного мистецтва. Тому вивчення японських театральних традицій сприяє поглибленню розуміння процесів взаємодії культур та інтеграції традиційних і сучасних художніх підходів. Дослідження має значення і для формування естетичних смаків, освіти та культурного виховання, розкриваючи нові аспекти японської культури для ширшої аудиторії.
Keywords: японський театр; національна ідентичність; міжкультурний діалог