GIS MODELING DURING MAKING IMPORTANT DECISIONS USING SPATIAL ANALYSIS - Остроух, В.; Підлісецька, І.; Сумишин, Г.; Яценко, О. (Київський національний університет імені Тараса Шевченка, 2020)
The article substantiates the importance of GIS modeling to facilitate the workflow and for more effective decision-making, as well as analyzes the geospatial data to solve some problems when using ArcGIS software. Nowadays, GIS technologies are used in many spheres of life-support and are improved work efficiency. The processes of globalization in the modern world encourage to quality and effective management of various spheres of our lives. This is especially the case as regards the introduction of computer technology, as well as the global Internet. The importance of GIS modeling is substantiated in order to facilitate the workflow and increase the effectivity of important decisions. Researches and publications on GIS and their implementation are considered, also examples of successful problem solving and project implementation using GIS analysis are given. Using network analysis (graph theory), modeling of some common problems and their solutions was performed, on the example of the road network of the city of Kyiv. The solution of common problems related to the road network was studied, as a result of which were identified the nearest hospitals to the places of accident, were found solutions to the routing problem and were selected service points from the list for abbreviations. The considered experience of using geographic information systems together with conducting own research confirms the opinion that in the modern world which is full of challenges, GIS is a highly technological effective tool for analyzing of large amounts of geographic information and making difficult decisions.

У статті обґрунтовано важливість ГІС-моделювання для полегшення робочого процесу і більш ефективного прийняття важливих рішень, а також проведено аналіз геопросторових даних для вирішення деяких проблем під час використання програмного забезпечення ArcGIS. На сьогоднішній день ГІС технології використовуються в багатьох сферах життєзабезпечення та поліпшують ефективність праці. Процеси глобалізації в сучасному світі спонукають до якісного та ефективного управління різними сферами нашого життя. Особливо це стосується впровадження комп’ютерних технологій, а також глобальної мережі Інтернет. Обґрунтовано важливості ГІС-моделювання з метою полегшення робочого процесу і підвищення ефективності прийняття важливих рішень. Розглянуто дослідження і публікації на тему ГІС і їх застосувань, наведено приклади успішного вирішення завдань і реалізації проектів за допомогою ГІС-аналізу. Використовуючи мережевий аналіз (теорія графів), було виконано моделювання деяких поширених проблем та їх вирішення, на прикладі дорожньотранспортної мережі міста Києва. Досліджено вирішення поширених задач, пов’язаних з дорожньою мережею, в результаті чого визначено найближчі лікарні до місць аварій, знайдено рішення до проблеми маршрутизації та обрано пункти обслуговування із переліку для скорочення. Також проведено аналіз з визначення найкращих місць для проживання в місті Києві на основі обраних критеріїв. Розглянутий досвід використання геоінформаційних систем разом із проведенням власних досліджень підтверджують думку про те, що в сучасному світі, сповненому викликів, ГІС – це високотехнологічний дієвий інструмент для аналізу великих обсягів географічної інформації і прийняття непростих рішень.
ГІС-МОДЕЛЮВАННЯ ПІД ЧАС ПРИЙНЯТТЯ ВАЖЛИВИХ РІШЕНЬ З ВИКОРИСТАННЯМ ПРОСТОРОВОГО АНАЛІЗУ
Keywords: geographic information system; network analysis; overlay analysis; digital map; геоінформаційна система; мережевий аналіз; аналіз накладання; цифрова карта