Соціальні наслідки конфлікту в Україні - Заваріка, Галина Михайлівна (Київський національний університет імені Тараса Шевченка, 2017)
Мета. Дослідити соціальні наслідки конфлікту в Україні. Методика дослідження полягає у поєднанні емпіричних (спостереження, порівняння) та теоретичних (систематизація та класифікація) методів наукового пізнання. В процесі написання статті також використовувався метод узагальнення отриманих результатів. Особливе значення має аналіз статистичних даних. Результати. Доведено, що наслідки конфлікту мають також і соціальну спрямованість. Виділено п’ять основних соціальних наслідків конфлікту. Проаналізовано стан невивченості питання та виявлена потреба в наукових розробках з цього приводу. Встановлено, що соціальні наслідки конфлікту ще не оцінені об’єктивно, але це дуже важливо для нормалізації взаємовідносин сторін. Наукова новизна. Вперше в суспільній географії розпочато дослідження соціальних наслідків конфлікту в Україні. Практична значимість полягає в можливості використовувати результати дослідження усіма зацікавленими інституціями задля вирішення важливих соціальних проблем в країні. Розвиток геоконфліктології як напрямку суспільної географії.

Goal. Explore the social implications of the conflict in Ukraine. The research methodology is to combine the empirical (observation, comparison) and theoretical (systematization and classification) of the methods of scientific knowledge. In the process of writing the article also used a method of generalization of the results obtained. Of particular importance is the analysis of statistical data. Results. It is proved that the consequences of the conflict are also social orientation. There are five main social consequences of the conflict. The state of the unexcitedness of the question is analyzed and the need for scientific developments in this regard is identified. It has been established that the social consequences of the conflict are not yet evaluated objectively, but this is very important for normalizing the relations between the parties. Scientific novelty. For the first time in the social geography, the study of social consequences of the conflict in Ukraine began. Practical significance is the ability to use the results of the study by all interested institutions to address important social problems in the country. Development of geoconflictology as a direction of social geography.

Цель. Исследовать социальные последствия конфликта в Украине. Методика исследования заключается в сочетании эмпирических (наблюдение, сравнение) и теоретических (систематизация и классификация) методов научного познания. В процессе написания статьи также использовался метод обобщения полученных результатов. Особое значение имеет анализ статистических данных. Результаты. Доказано, что последствия конфликта имеют также и социальную направленность. Выделены пять основных социальных последствий конфликта. Проанализировано состояние неизученности вопроса и обнаружена потребность в научных разработках по этому поводу. Установлено, что социальные последствия конфликта еще не оценены объективно, но это очень важно для нормализации взаимоотношений сторон. Научная новизна. Впервые в социальной географии начато исследование социальных последствий конфликта в Украине. Практическая значимость заключается в возможности использовать результаты исследования всеми заинтересованными организациями для решения важных социальных проблем в стране. Развитие геоконфликтологии как направления социальной географии.
Social Consequences of the Conflict in Ukraine
Социальные последствия конфликта в Украине
Keywords: конфлікт; соціальний; смертність; народжуваність; суспільство; безробіття; конфликт; социальный; смертность; рождаемость; общество; безработица; conflict; social; mortality; birth rate; society; unemployment