Вплив військових дій на стан земель та ґрунтів на сході України і можливі засоби повоєнної рекультивації - Квітка Людмила Василівна (My University, 2023)
Широкомасштабне вторгнення країни-агресора Росії в Україну в лютому 2022 року відзначається використанням усіх видів наявної зброї, військової техніки та боєприпасів. Вони призводить до механічних, фізичних, хімічних та біологічних уражень земель та ґрунтів. Механічний вплив спричиняють вибухи, бомбардування, транспортування важкої техніки, риття окопів. Внаслідок вибухів ґрунт деформується в усіх напрямках їхнього поширення. Механічне спотворення ґрунтів призводить до руйнування їхньої структури, ущільнення. Фізичний вплив полягає у зміні фізичних властивостей ґрунту, спричинених використанням зброї та військових боєприпасів. Містить вібрації, радіоактивний розпад і теплові ефекти. Результатом є руйнування здатності ґрунту буферизувати пошкодження, втрата ґрунтової вологи та зниження природної родючості. Хімічний вплив проявляється у зміні природних фізико-хімічних властивостей ґрунтового покриву (рН, ЄКО, вміст гумусу), підвищенні концентрації отрутохімікатів. Під час вибуху та детонації зброї утворюються побічні продукти, більшість із яких є токсичними або небезпечними для здоров’я. Застосування військової техніки призводить до значного забруднення території нафтою, свинцем, кадмієм, ароматичними хімікатами, вуглекислим газом та нафтопродуктами. Пари нафтогазових продуктів є однією із причин забруднення у місцях розміщення військового обладнання. Суттєвими факторами забруднення землі і ґрунтів є транспортні засоби, включаючи автомобілі, броню, артилерію. Джерелами забруднення є аеродроми, склади палива, ангари, літаки та гелікоптери.