Documentation of the aggressor state’s attacks on ukraine’s critical infrastructure: a methodology for the intelligent analysis of multisensor data and the use of its results in criminal evidentiary proceedings - Микола Погорецький; Меленті Є. О. (Вищий навчальний приватний заклад «Дніпровський гуманітарний університет», 2025)
Стаття присвячена обґрунтуванню та розробці методики інтелектуального аналізу мультисенсорних даних для документування воєнних злочинів і використання результатів такого аналізу у кримінальному процесуальному доказуванні. Запропоновано інтегровану архітектуру програмно-апаратного комплексу (сенсорне ядро, OSINT-ядро, інтегратор даних), що забезпечує повний цикл роботи з даними: від отримання, синхронізації та алгоритмічної обробки до формування доказових пакетів, їх верифікації та стандартизації. Новизна полягає у процесуалізації технічних процедур: методика з самого проєктування «перекладає» сенсорні результати у юридично значимі цифрові докази через фіксацію метаданих, забезпечення автентичності та безперервності ланцюга збереження цифрових доказів, прозорість алгоритмічних процедур та можливість незалежної перевірки. Практичне значення полягає у скороченні часу на опрацювання великих масивів інформації, уніфікації доказових пакетів і форму- ванні централізованої бази цифрових доказів, що підвищує стійкість матеріалів до процесуального оскарження та полегшує судову оцінку. Методика узгоджується з вимогами кримінального процесуального законодавства України та європейськими стандартами захисту прав людини, а також із технічними настановами щодо цифрових доказів; доведено її спроможність інтегрувати результати мультисенсорного спостереження в систему доказування у справах про атаки на об’єкти критичної інфраструктури. Сформульовано підходи до SOP і валідації (precision/recall/FPR/FNR) та окреслено напрями подальшого розвитку (нейромережеві модулі, математичне моделювання, міжвідомча верифікація).

The article substantiates and develops a methodology for the intelligent analysis of multisensor data to document war crimes and to use the results of such analysis in criminal evidentiary proceedings. It proposes an integrated hardware–software architecture (a sensor core, an OSINT core, and a data integrator) that supports the full data lifecycle: from acquisition, synchronization, and algorithmic processing to the creation of evidentiary packages, their verification, and standardization. The novelty lies in the proceduralization of technical operations: from the design stage, the methodology “translates” sensor outputs into legally significant digital evidence through metadata capture, assurance of authenticity and continuity of the chain of custody, transparency of algorithmic procedures, and the possibility of independent verification. The practical value consists in reducing the time required to process large volumes of information, unifying evidentiary packages, and building a centralized repository of digital evidence, which increases the materials’ resilience to procedural challenges and facilitates judicial assessment. The methodology is aligned with the requirements of Ukraine’s criminal procedure legislation and European human- rights standards, as well as with technical guidelines on digital evidence; its capacity to integrate the results of multisensor observation into the evidentiary system in cases concerning attacks on critical infrastructure has been demonstrated. Approaches to SOPs and validation (precision/recall/FPR/FNR) are articulated, and avenues for further development are outlined (neural-network modules, mathematical modeling, interagency verification).
Документування атак держави-агресора на об’єкти критичної інфраструктури України: методика інтелектуального аналізу мультисенсортних даних та використання його результатів у кримінальному процесуальному доказуванні
Keywords: мультисенсорні дані; сенсорна інформація; цифрові докази; інтелектуальний аналіз; OSINT; ланцюг збереження; допустимість доказів; критична інфраструктура; EIO; e-evidence; ЄСПЛ; CJEU; Верховний Суд; досудове розслідування; воєнні злочини; multisensor data; sensor information; digital evidence; intelligent analysis; OSINT; chain of custody; admissibility of evidence; judicial oversight; critical infrastructure; EIO; e-evidence; ECHR; CJEU; Supreme Court; pre-trial investigation; war crimes