Інтеграція осіб з порушенням рухової функції в соціальне середовище громади - Захаров Едуард Георгійович (My University, 2025)
Об’єкт: процес інтеграції осіб з порушенням рухової функції у соціальне середовище громади. Предмет: соціально-педагогічні, психологічні та організаційні чинники, які впливають на ефективність інтеграції осіб з порушенням рухової функції в соціальне середовище громади. Мета: виявлення особливостей та ресурсів, що впливають на інтеграцію осіб з порушенням рухової функції в соціальне середовище громади, а також розробка практичних рекомендацій для підвищення ефективності цього процесу. Методологічну основу роботи становлять принципи інклюзії, міждисциплінарного підходу, соціального партнерства та двосторонньої інтеграції (―суб’єкт — громада‖). Методи дослідження: теоретичний аналіз наукових джерел, порівняльний аналіз вітчизняного та зарубіжного досвіду, анкетування, інтерв’ювання, спостереження, а також елементи кількісної та якісної обробки емпіричних даних. У першому розділі розглянуто теоретичні аспекти інтеграції осіб з порушенням рухової функції: сутність соціальної інтеграції як двостороннього процесу, роль громади у забезпеченні інклюзивного середовища, міжнародні стандарти й концепти, а також аналіз кращих практик інклюзивної політики. У другому розділі проаналізовано практичні аспекти реалізації інклюзивної політики у громадах. Емпіричне дослідження було проведено на базі ТОВ «ТАІР КОМПАНІ», клінічної лікарні «Феофанія» та Центру ветеранського розвитку Київського національного університету імені Тараса Шевченка. Опитано 17 осіб з порушенням рухової функції (15 чоловіків та 2 жінки) та 6 представників соціальних інституцій Києва. Використано спеціально розроблені анкети, чек-листи для спостереження, а також методику ―індексу інклюзії‖ для оцінки рівня готовності громади до інтеграції. Результати дослідження дозволили виявити типові бар’єри (фізичні, інформаційні, комунікативні) та визначено рівень відкритості громад до потреб людей з обмеженими можливостями. У третьому розділі запропоновано проєктну модель двосторонньої інтеграції осіб із порушенням рухової функції у середовище громади. Модель включає механізми реабілітації, формування комунікації між суб’єктами інтеграції, соціальні технології залучення до активної громадської участі, а також систему моніторингу з використанням індексу інклюзії для оцінки динаміки змін. Наукова новизна дослідження полягає в уточненні змісту поняття ―двостороння інтеграція‖, адаптації індексу інклюзії до місцевого рівня та розробці проєктної моделі соціально-педагогічного супроводу. Практичне значення полягає у можливості застосування результатів дослідження для вдосконалення інклюзивної політики в громадах, розробки тренінгових та навчальних програм для соціальних працівників, адаптації інфраструктурних рішень.

Object: the process of integration of persons with motor function disorders into the social environment of the community. Subject: socio-pedagogical, psychological, and organizational factors influencing the effectiveness of the integration of persons with motor function disorders into the community’s social environment. Purpose: to identify the specific features and resources that affect the integration of persons with motor function disorders into the social environment of the community, and to develop practical recommendations for improving the effectiveness of this process. The methodological basis of the study is grounded in the principles of inclusion, an interdisciplinary approach, social partnership, and bidirectional integration (―individual – community‖). Research methods: theoretical analysis of scientific literature, comparative analysis of domestic and international practices, questionnaires, interviews, observations, and elements of both quantitative and qualitative processing of empirical data. Chapter 1 explores the theoretical aspects of integrating persons with motor impairments: the nature of social integration as a bidirectional process, the role of the community in ensuring an inclusive environment, international standards and concepts, and a review of best practices in inclusive policy. Chapter 2 analyzes the practical implementation of inclusive policy in communities. The empirical research was conducted at "TAIR Company" LLC, the ―Feofaniya‖ Clinical Hospital, and the Veterans Development Center of Taras Shevchenko National University of Kyiv. Seventeen individuals with motor function disorders (15 men and 2 women) and six representatives of social institutions in Kyiv were surveyed. Specially designed questionnaires and observation checklists were used, along with the ―Index for Inclusion‖ to assess community readiness for integration. The study identified common barriers (physical, informational, communicative) and assessed the community’s openness to the needs of persons with disabilities. Chapter 3 proposes a project-based model of bidirectional integration of persons with motor function disorders into the community environment. The model includes rehabilitation mechanisms, communication-building strategies between integration stakeholders, social technologies for fostering active civic participation, and a monitoring system using the Index for Inclusion to assess changes over time. The scientific novelty of the research lies in clarifying the concept of "bidirectional integration," adapting the Index for Inclusion to the local context, and developing a project model for socio-pedagogical support. The practical significance lies in the potential application of the research findings to improve inclusive policy at the community level, create training programs for social workers, and inform infrastructural adaptations.
Keywords: громада; інклюзія; індекс інклюзії; соціальна інтеграція; соціальна підтримка; порушення рухової функції; community; inclusion; Index for Inclusion; persons with motor function disorders; social integration; social support