ANALYSIS OF MONITORING MEANS OF ELECTRONIC COMMUNICATION NETWORKS - Погребняк, Л.М.; Лукіна, К.В. (Військовий інститут Київського національного університету імені Тараса Шевченка, 2025)
The article considers current issues of monitoring electronic communication networks in the context of the rapid development of information technologies, the growth of cyber threats, and the peculiarities of the functioning of network infrastructure during martial law.The main attention is paid to the analysis of modern software and hardware tools used to monitor the performance and security of electronic communication networks, as well as for the prompt detection of overloads, failures, anomalies, and potentially dangerous activity.A comparative analysis of modern network monitoring tools from leading communication equipment manufacturers, including Cisco, MikroTik, Juniper, Ubiquiti and Grandstream, was conducted. It was shown that the tools they offer provide effective functionality, automated updates, flexible data analysis tools, and support, but have limited integration capabilities with devices from other manufacturers. This makes it difficult to implement centralized monitoring systems in networks with a mixed structure.Independent universal monitoring systems, such as Zabbix, Nagios, NeDi, PRTG Network Monitor, Cacti, Wireshark, which are able to interact with a wide range of different types of network equipment using open protocols (SNMP, HTTP/HTTPS API, ICMP), are also considered. The advantages of such systems in the context of scalability, adaptability and configuration flexibility are shown.The feasibility of a hybrid approach to building monitoring systems is substantiated, which combines the functionality of vendor and independent solutions, which allows achieving a high level of data detail and visualization, performing operational analytics in real time, forming an effective incident response syste

У статті розглянуто актуальні питання моніторингу електронних комунікаційних мереж в умовах стрімкого розвитку інформаційних технологій, зростання кіберзагроз та особливостей функціонування мережевої інфраструктури під час воєнного стану.Основну увагу приділено аналізу сучасних програмно-апаратних інструментів, що використовуються для контролю за працездатністю та безпекою електронних комунікаційних мереж, а також для оперативного виявлення перевантажень, збоїв, аномалій і потенційно небезпечної активності.Проведено порівняльний аналіз сучасних інструментів мережевого моніторингу провідних виробників комунікаційного обладнання, зокрема Cisco, MikroTik, Juniper, Ubiquiti, Grandstream. Показано, що запропоновані ними інструменти забезпечують ефективний функціонал, автоматизацію оновлень, гнучкі засоби аналізу даних та підтримку, однак мають обмежені можливості інтеграції з пристроями інших виробників. Це ускладнює впровадження централізованих систем моніторингу в мережах зі змішаною структурою.Розглянуто також незалежні універсальні системи моніторингу, такі як Zabbix, Nagios, NeDi, PRTG Network Monitor, Cacti, Wireshark, які мають змогу взаємодіяти з широким спектром різнотипного мережевого обладнання за допомогою відкритих протоколів (SNMP, HTTP/HTTPS API, ICMP). Показано переваги таких систем у контексті масштабованості, адаптивності та гнучкості конфігурації.Обґрунтовано доцільність гібридного підходу до побудови систем моніторингу, який поєднує функціональні можливості вендорних і незалежних рішень, що дозволяє досягти високого рівня деталізації даних та їхню візуалізацію, здійснювати оперативну аналітику в реальному часі, формувати ефективну систему реагування на інциденти, а також забезпечити високу стійкість гетерогенної мережі до зовнішніх впливів і кіберзагроз.
АНАЛІЗ ЗАСОБІВ МОНІТОРИНГУ ЕЛЕКТРОННИХ КОМУНІКАЦІЙНИХ МЕРЕЖ
Keywords: моніторинг; інструменти та системи моніторингу; управління мережею; сервіси; мережеві ресурси; безпека; monitoring; monitoring tools and systems; network management; services; network resources; security