Перспективні геотуристичні продукти природоохоронних територій Закарпатської області - Дубіс, Лідія; Габчак, Наталія (Київський національний університет імені Тараса Шевченка, 2019)
Природоохоронні території Закарпатської області розташовані в різних частинах Українських Карпат: НПП «Синевир» знаходиться у Привододільних (Внутрішніх) Горганах; Ужанський НПП охоплює фрагменти Вододільно-Верховинського і Полонинського хребтів; НПП «Зачарований край» та РЛП «Синяк» займає центральну частину Вигорлат-Гутинського вулканічного пасма; РЛП «Притисянський» репрезентує найцінніші природні території Притисенської алювіальної низовинної рівнини; Карпатський біосферний заповідник охоплює Чорногірський масив на південному макросхилі Чорногірського хребта, Свидовецький масив у найвищій частині Свидовецьких гір, Мармароський та Кузій-Трибушанський масиви в межах Рахівських гір Мармароського кристалічного масиву, Угольсько-Широколужанський масив на південних схилах полонини Красної і полонини Менчіл Полонинського хребта, Долину нарцисів в межах Солотвинської улоговини та Чорну і Юлівську гори, які належать до Вигорлат-Гутинського вулканічного пасма. На цих територіях є цілий спектр геотуристичних об’єктів, багато з яких стали популярними туристичними атракціями і входять до складу екоосвітніх стежок і/чи туристичних маршрутів. При такому багатстві потенційних геотуристичних атракцій на природоохоронних територіях Закарпаття не створено жодного повноцінного геотуристичного продукту. У представленому дослідженні запропоновано кілька геотуристичних продуктів, придатних для впровадження на природоохоронних територіях Закарпаття для розвитку геотуризму. На основі аналізу геотуристичних об’єктів та з урахуванням сучасного стану туристичної інфраструктури зазначених природоохоронних територій Закарпаття нами запропоновано чотири геотуристичні продукти, які можуть дати поштовх для розвитку геотуризму на Закарпатті, а саме: 1) «Інформаційно-освітній геоцентр Вулканічних Карпат» (НПП «Зачарований край» і РЛП «Синяк») – на основі об’єктів вулканічного походження; 2) «Скелі і печери Карпатського біосферного заповідника» (Кузій-Трибушанський та Угольсько-Широколужанський заповідні масиви КБЗ) на основі скельних і печерних утворень; 3) «Слідами давнього зледеніння» (високогір’я Чорногірського, Свидовецького та Мармароського заповідних масивів КБЗ) на основі льодовикових форм і сучасних геодинамічних процесів; 4) «Таємне і явне життя річок рівнинного Закарпаття» (РЛП «Притисянський») – на основі флювіального рельєфу. Підставою для створення і впровадження цих геотуристичних продуктів є значна кількість геотуристичних об’єктів, можливість управління (діючі адміністрації) та наявність базової туристичної інфраструктури (заклади обслуговування туристів), яку можна використати для потреб геотуризму. Лише пропонований геотуристичний продукт у межах РЛП «Притисянський» має стати початком для створення тут туристичної інфраструктури. Для кожного із запропонованих геотуристичних продуктів розроблено паспорти з уніфікованими характеристиками, які даватимуть змогу побудувати стратегію поетапної підготовки цих продуктів, також розрахувати приблизну вартість проектів. Результатами цього дослідження можуть скористатися адміністрації природоохоронних територій, органи обласної та місцевої влади, відповідні профільні департаменти (туризму та екології і природних ресурсів) Закарпатської області та місцеві громади.

Protected areas of the Transcarpathia region are represented in various regions of the Ukrainian Carpathians: NNP (National na ture park) Synevir is located in Vododilno-Verhovynsky Gorgany; Uzhanian NNP includes fragments of Vododilno-Verhovynsky and Polonynsky ranges; NNP Zacharovanyi Krai and LP Syniak – central part of Vyhorlat-Hutynsky volcanic range; LP Prytysiansky represents the most valuable natural territories of Prytysenska alluvial lowland plain; Carpathian Biosphere Reserve is represented in six separate massifs (southern macroslope of Chornohirsky, the highest Svydovetski mountains’ part – Svydovetsky, Marmarosky massif on northern megaslope of Rahivski mountains, Kuzij-Trybushansky massif on southern branches of Svydovetsky range, Uhol sko-Shyrokoluzansky massif on southern slopes of Krasna and Menchil mountain valleys, Valley of narcissuses) and two mountains (Chorna and Julivska) on Vyhorlat-Hutynsky volcanic range. These territories have a wide range of geotourist objects, many of which have become popular tourist attractions and are a part of ecoeducational paths and/or tourist routes. With such an abundance of potential geotourist attractions there are no complete geotourist products on the protected areas of the Transcarpathia. The purpose of this study is to offer several geotourist products suitable for implementation in the protected areas of the Transcarpathia and in their outskirts for the development of the geotourism. Based on the analysis of geotourist objects and taking into account the current state of the tourist infrastructure of these protected areas of the Transcarpathia, we propose four geotourist products that could give a stimulus to the development of geotourism in the Transcarpathia, namely: 1) Informational and educational geocenter of the Volcanic Carpathians (NNP Zacharovanyi Krai and LP Syniak) based on objects of volcanic origin; 2) Rocks and Caves of the Car pathian Biosphere Reserve (Kuzij-Trybushansky and Uholsko-Shyrokoluzansky protected massifs of CBR) based on rock and cave formations; 3) On the trail of the ancient glaciation (highlands of Chornohirsky, Svydovetsky and Marmarosky protected massifs of CBR) based on glacier forms and processes; 4) The secret and explicit life of the rivers of Zakarpattia (LP Prytysiansky) based on flu vial relief. The reason for the creation and promotion of these geotourist products is a large number of geotourist objects, possibility of management (the availability of administrations) and basic tourism infrastructure (tourist service facilities), that can be used for the needs of geotourism. Only the proposed geotourist product within LP Prytysiansky should become the beginning for creating here a tourist infrastructure. For each of the proposed geotourist products their unified characteristics are presented. They will give an opportunity to develop the strategy of phased preparation of these products and to calculate the approximate cost of projects. The results of this study can be used by the administration of protected areas, regional and local authorities, relevant profile departments (tourism, ecology and natural resources) of the Transcarpathia region and local communities.
Perspective geotourist products in protected areas of the Transcarpathia region
Keywords: Transcarpathia; geodiversity; geocheritage; geotourism; geotourist product; geotourist objects; geotourist attractions; Закарпаття; георізноманіття; охоронна природної спадщини; геотуризм; геотуристичний продукт; геотуристичні об’єкти; геотуристичні атракції