Автоматична оцінка якості зображення сітківки ока людини - Ткач Владислав Сергійович (My University, 2023)
Робота виконана в рамках створення автономного центру офтальмологічного обстеження. Крім точності оцінки якості зображення, важливим фактором є швидкість розрахунку ключових параметрів якості зображення, що дозволило б забезпечити роботу центру в режимі реального часу. Виходячи з останніх досліджень та наукових відкриттів, виникла необхідність додаткового вивчення часових характеристик алгоритмів. Основною метою роботи є створення алгоритму оцінки якості зображення, що базується на найкращому поєднанні параметрів якості зображення в контексті співвідношення ефективності та часових характеристик. Це в кінцевому підсумку призвело до розробки інструменту для аналізу особливостей якості зображення сітківки ока і подальшого аналізу вибраних комбінацій алгоритмів IQA і каналів зображення. Для вибору найкращих комбінацій алгоритмів і каналів зображення було обрано два методи: метод абсолютної продуктивності та метод відносної продуктивності. В результаті було виявлено їхні слабкі сторони та запропоновано можливе вирішення цих проблем за допомогою підходу максимального покриття. Було зібрано та проаналізовано 130 можливих комбінацій алгоритмів виділення якісних ознак та каналів. Серед обраних алгоритмів також вдалося визначити алгоритми, залежні від рівня шуму зображення, а також вплив зменшення роздільної здатності на загальну продуктивність різних алгоритмів виділення якісних ознак. Пояснено вплив шуму на роботу операторів виявляння контурів Собела й Кенні. Ключові слова: АВТОМАТИЗОВАНА СИСТЕМА СКРИНІНГУ СІТКІВКИ ОКА, АЛГОРИТМИ ОБРОБКИ ЗОБРАЖЕНЬ, ЗОРОВА СИСТЕМА ЛЮДИНИ, МЕТОДИ ВИБОРУ АЛГОРИТМУ, ОЦІНКА ЯКОСТІ ЗОБРАЖЕНЬ, РІЗКІСТЬ ЗОБРАЖЕННЯ, ПЕРЦЕПТИВНА ЯКІСТЬ ЗОБРАЖЕННЯ.