Українська етимологічна лексикографія: теорія, історія та практика - Назаров Назарій Анатолійович (My University, 2016)
У роботі досліджені чинники формування української практики укладання етимологічних словників у синхронічному та діахронічному зрізах, їх зв’язки з психологією народу. Показана закономірна послідовність етапів формування словника (зокрема й етимологічного) як окремого типу тексту в загальноєвропейській та українській перспективі та її зв'язок з етапами націєтворення і державотворення. У зіставленні з етимологічними словниками індоєвропейських та слов’янських мов, укладеними в XVII–XXI ст., показано ідіоетнічні риси теоретичних засад укладання українських етимологічних словників, передовсім ЕСУМ за ред. О.С. Мельничука, їхнє місце в європейській лексикографічній парадигмі.