Лексичні запозичення в хорватській мові на позначення музичної термінології - Кулик, Олександра (Київський національний університет імені Тараса Шевченка, 2025)
Актуальність дослідження зумовлена постійним інтересом до оновлення систематизації лексичних запозичень у галузі музичної термінології в хорватській мові, до комплексного контекстуального аналізу цих запозичень. Такий аналіз дозволяє простежити шляхи адаптації запозичених слів, класифікувати їх за джерелами, функціями та сферами вживання. Водночас, типологічні паралелі з українською музичною термінологією дає змогу виявити тенденції термінотворення у слов’янському мовному просторі. Крім того, аналіз „лексичних запозичень” у музичній термінології дає змогу простежити динаміку мовного розвитку, а також взаємозв’язок між мовою та культурою. Метою магістерської роботи є систематизація лексичних запозичень у музичній термінології хорватської мови за критеріями джерел, адаптації, значення, з урахуванням впливових чинників позамовного контексту.
Keywords: Лексичні запозичення; музична термінологія; хорватська мова