Коливання консольного стрижня із закритичним статичним станом при вертикальній вібрації закріплення - Приходько Дмитро Федорович (My University, 2016)
Дисертаційну роботу присвячено дослідженню закономірностей усталених коливаннь та вібраційній стабілізації стрижня із закритичним статичним станом. Експериментально зафіксовані ефекти стабілізації і резонансних коливань закритичного стрижня. Знайдено інтервали частот параметричних коливань по другій та третій власних формах коливань, а також знайдено ефект сумісних одночасних коливань стрижня по двох (по другій та третій) власних формах коливань. Експериментально отримано частоти стабілізації добре співпадають з обрахованими по теоретичному критерію стабілізації закритичного консольного стрижня, аналітично побудованому у роботі Шамні і Фрейсера. Побудовано чисельно власні форми і знайдено власні частоти коливань пружнього закритичного стрижня, що консольно закріплений, для значення жорсткості на згин, ідентифікованого з проведених експериментів, побудовано чисельно. Знайдено значення власних частот свідчать, що в розглянутій системі є внутрішній резонанс.