Вимірювання магнітних полів у сонячних плямах за спектральними лініями з різними факторами Ланде - Лозицький, Всеволод Григорович; Осіпов, С. (Київський національний університет імені Тараса Шевченка, 2017)
Представлено результати прямих вимірювань магнітного поля в сонячних плямах, які спостерігались на горизонтальному сонячному телескопі АЦУ-5 ГАО НАН України у червні-липні 2015 р. Магнітні поля вимірювались за зеєманівським розщепленням кількох ліній FeI, MnI та NiI, розташованих у спектрі поблизу ліній FeI 5434.5 Ǻ та FeI 6093.66 Ǻ. Ефективні фактори Ланде geff цих ліній – у межах від –0.22 до 2.14. Виявлено суттєві відмінності виміряних напруженостей як для ліній з різними, так і близькими величинами geff. Лінія FeI 5434.5 Ǻ (geff = –0.014) у деяких місцях сонячних плям виявляє достовірне розщеплення, що відповідає магнітним полям напруженістю до 2.5 kГс. У всіх досліджених випадках лінія FeI 6094.419 Ǻ з негативним фактором Ланде (geff = –0.22) розщеплюється у спектрах плям подібно до ліній з позитивним фактором Ланде (geff > 0). Обговорено можливі причини цього ефекту.

Results of direct measurements of magnetic fields in sunspots are presented. Observations were carried out in June-July 2015 on Horizontal Solar Telescope AtsU-5 of Main Astronomical Observatory of National Academy of Science of Ukraine. Magnetic fields were measured by the Zeeman splitting of some spectral lines of FeI, MnI and NiI placed nearly FeI 5434.5 Ǻ and FeI 6093.66 Ǻ. Effective Lande factors of these lines, geff, are in range from – 0.22 до 2.14. Significant differences were found both for lines with different and closest values of geff. In some places of sunspots, FeI 5434.5 Å line (geff = – 0.014) displays a realible splitting which corresponds to magnetic field strengths up to 2.5 kG. In all cases under study, FeI 6094.419 Å line with negative Lande factor (geff = – 0.22) has the sign of splitting as a line with positive Lande factor (geff > 0). The possible reasons of this effect are discussed.
Magnetic field measurements in sunspots using spectral lines with different Lande factors
Keywords: Сонце; сонячні плями; ефект Зеємана; магнітні поля; прямі вимірювання; фактори Ланде; Sun; sunspots; Zeeman effect; magnetic fields; direct measurements; Lande factors