Соціальна ідентичність у соціокультурних умовах сходу тa заходу: шляхи успішної соціалізації студентської молоді під час війни в Україні - Данилюк, I. В.; Богучарова, О. І. (Київський національний університет імені Тараса Шевченка, 2025)
У статті обговорюються дані дослідження, отримані на вибірках молоді двох історично несхожих регіонів України (східних та західних) під час російсько-української війни та молоді, переміщеної зі сходу на захід. Підкреслено, що результати аналізу спільних та відмінних рис двох регіонів дискутуються в аспекті проявів різних видів соціальної ідентичності (національної, локальної) та успішності соціалізації. Прикладні методи допомогли зібрати суттєві дані. Застосовано психометричні змінні та t-критерій Стьюдента, φ*-кутове перетворення Фішера. Вибірка – 202 студенти та курсанти (рядові поліції). Висновки: 1) молоді українці сходу та заходу демонструють більше спільних рис, ніж до війни, ураховуючи посилення ролі Я-концепції, попри це, нормативні значення адаптації молодих релокантів нижчі, ніж місцевих (травматичний досвід війни); 2) у молоді обох регіонів соціальна ідентичність має позитивний зв’язок з показниками внутрішньої успішності соціалізації та психологічної адаптації; 3) для релокантів у моделі ідентичності статистично значуще соціальне Я, для місцевих – національна, громадянська ідентичності; 4) прямий позитивний вплив регіональної й локальної ідентичностей на показники психологічного благополуччя, самооцінку та самоприйняття є універсальним для обох регіонів, проте, вплив національної, громадянської ідентичностей – на соціальне благополуччя, задоволеність життям контекстуально специфічний; 5) у молоді обох історично різних соціокультурних контекстів виявлено подібність в їх соціально-психологічних характеристиках та Я-концепції, але проблема ідентичностей тривалий час залишалася фундаментальним джерелом регіональних конфліктів і тертя між українцями сходу та заходу, тому потрібні подальші дослідження щодо валідності оцінок міри зближення (гомогенності) регіональних («східної» і «західної») ідентичностей.

The paper discusses the survey conducted on samples of youth from two historically dissimilar regions of Ukraine (eastern and western) during the Russian-Ukrainian war and as well as youth relocated from eastern to western. The investigated both regional disparities in Ukraine and similarities shared by these two regions are discussed in terms of different aspects of social identity (national, local at al.) and successfulness socialization. The tools applied have helped gather essential data. Some psychometric variables and t-student tests, F-test were used. The sample included 202 civil students and police cadets. Conclusions: 1) eastern and western Ukrainians showed more similarity than it was before war, taking into account the strengthening of the role of self-concept; but normative values of relocated people’s adaptation were lower than those of local people (traumatic war experiences); 2) youth’s social identity in both regions correlated positively with indicators of successful internal socialization and psychological adaptation; 3) social Self was statistically significant in relocants’ identity model; national, civic identities were significant in locals’ identity model; 4) the direct positive influence of regional, local (community) identities on psychological well-being, self-esteem and self-acceptance were universal for both regions, while the influence of national and civic identities on social well-being and life satisfaction were context specific; 5) the youth from both historically different socio-cultural contexts showed similarities in their socio-psychological characteristics and self-concept; but the problem of identity differences has remained for a long time a fundamental source of regional conflicts and friction between Ukrainians form East and West, so that further research is needed on the validity of convergence (homogeneity) scores of regional (“eastern-western”) identities.
Social identity in the socio-cultural conditions of the east and west: ways for successful socialization of students during the war in Ukraine
Keywords: молодь; соціалізація; ідентичність; соціокультурний контекст; війна; релокація; благополуччя; Я-концепція; youth; self-concept; socialization; social identity; sociocultural context; war; relocation; well-being