Gender Factor in Online Political Discourse - Шостак, Діана Анатоліївна (Київський національний університет імені Тараса Шевченка, 2025)
The research is devoted to the peculiarities of language use by women and men, as well as the influence of the gender factor on the perception of their posts online in political discourse. The relevance of the study is determined by the lack of sufficient research due to its novelty and the rapid development of online political discourse. The object of the research is English-language posts made by male and female politicians in the USA during the spring of 2025 on the X platform (formerly Twitter). The subject of the paper is the typical linguistic means used by both genders. The aim of the research is to identify and outline the differences in the use of specific lexical, structural, morphological, and stylistic elements of the English language employed in the posts of male and female politicians, as well as the reactions to their posts. The research methods used in this paper include descriptive-comparative analysis, discourse analysis, open-source analysis, pragmatic analysis, content analysis, and historical analysis. Based on the results of this research, it can be concluded that men and women use different linguistic means and strategies to achieve communicative goals. Criticism directed at women is often linked to discrimination rather than their linguistic choices. At the morphological level, there is a variety of parts of speech and their forms used in the posts of male and female politicians. This includes the use of nouns, verbs, and adjectives in various forms and combinations, allowing for message personalization and better audience engagement. At the structural level, there is a distinction in the classification of structural units such as sentences and phrases used to organize the texts of women and men. At the stylistic level, there is a noticeable difference in the choice of linguistic devices aimed at achieving the desired effect and expressiveness among men and women, with rhetorical questions, parallelism, metaphor, irony, and dysphemism being common.

Дослідження присвячено особливостям вживання мовних засобів жінками та чоловіками, а також впливу гендерного фактору на сприйняття їхніх постів онлайн у політичному дискурсі. Актуальність дослідження зумовлена відсутністю достатньої кількості досліджень через її новизну та швидким розвитком політичного дискурсу онлайн. Об’єктом дослідження є англомовні пости політиків та політикинь США протягом весни 2025 року на платформі X (попередньо Twitter). Предметом роботи є типові мовні засоби, які використовуються обома гендерами. Метою дослідження є з'ясування та окреслення різниці у вживанні певних лексичних, структурних, морфологічних та стилістичних елементів англійської мови, що використовуються у постах політиків та політикинь, а також реакціях на їх пости. Методи дослідження, використані в цій роботі, включають описовопорівняльний аналіз, дискурс-аналіз, аналіз відкритих джерел, прагматичний аналіз, контент-аналіз, а також історичний аналіз. За підсумками даного дослідження можна зробити висновки, що чоловіки та жінки використовують різні мовні засоби та стратегії для досягнення цілі комунікації. Критика у сторону жінок часто пов’язана з дискримінацією, а не зумовлена мовними засобами. На морфологічному рівні спостерігається різноманітність частин мови та їх форм, використовуваних у постах політиків та політикинь. Це охоплює вживання іменників, дієслів, та прикметників у різних формах і поєднаннях, що дозволяє персоналізувати повідомлення та досягти кращого розуміння серед аудиторії. На структурному рівні виокремлюємо різну класифікацію структурних одиниць таких як речення та словосполучення для організації текстів жінок та чоловіків. На стилістичному рівні помітно різницю у виборі мовних засобів для досягнення бажаного ефекту та експресивності серед чоловіків та жінок, серед яких розповсюдженими є риторичні питання, паралелізм, метафора, іронія та дисфемізм.
Гендерний фактор в політичному дискурсі онлайн
Keywords: gender; political discourse; online communication; morphological features; syntax; stylistic devices; гендер; політичний дискурс; онлайн-комунікація; морфологічні ознаки; синтаксис; стилістичні прийоми