Вплив волонтерської діяльності на соціальну активність та громадянську свідомість молоді в Україні - Іванова Уляна Денисівна (My University, 2025)
У дипломній роботі здійснено комплексне дослідження волонтерства як соціокультурного явища в контексті формування громадянської активності молоді в Україні. Теоретичний та емпіричний аналізи виявили як стимули (моральні цінності, патріотизм), так і бар’єри до участі у волонтерстві. Дослідження засвідчило, що волонтерська активність позитивно корелює із загальною громадянською залученістю молоді, навіть за відсутності прямого статистичного впливу на громадянську свідомість. У ширшому сенсі, волонтерство розглядається як важливий інструмент соціальної інтеграції, національної єдності та демократичного розвитку, особливо в умовах воєнного та поствоєнного періоду в Україні.
Keywords: волонтерство; громадянська активність; молодь; соціальна інтеграція; громадянське суспільство