Традиційний та академічний спів: фонетико-акустичні особливості - Дюжник Анастасія (My University, 2023)
Мета роботи – дослідити й описати відмінності й спільні ознаки в артикуляції й акустиці під час творення співочого мовлення різних видів за допомогою сучасних технічних засобів. Об'єкт дослідження: українське співоче мовлення академічного й традиційного виду. Предмет дослідження: артикуляційно-акустичні особливості українського традиційного (фольклорного) й академічного співочого мовлення. У ході дослідження проаналізовано наукову літературу на тему фізіології, видів та жанрів співу; відібрано записи академічного та двох технік (відкритої та напівприкритої) фольклорного співу з метою створення корпусу для досліджень; уніфіковано дані про відібрані записи співу двох вищезгаданих жанрів; здійснено сегментування, анотування й детальний аналіз записів співу в академічному й традиційному жанрах у програмі Praat; описано фонетичні відмінності творення співочого мовлення академічного та фольклорного видів. На основі аудіо матеріалів, зібраних у корпусі, за допомогою програми Praat було здійснено детальне порівняння формантної структури й тривалості звуків, частоти основного тону й інтенсивності. Сукупність джерел, використаних для дослідження, дала змогу зіставити процес звукоутворення в академічному та традиційному видах співу.