The Modern Possibilities of Geoinformation Mapping of Natural Factors of Influence on the Spread of Diseases of the Population - Бондаренко, Едуард Леонідович (Київський національний університет імені Тараса Шевченка, 2019)
The article is devoted to the consideration of existing possibilities of geoinformation mapping for the identification of natural factors of influence on the spread of diseases among the population. The author identified the features of maps of natural factors influencing the distribution of diseases of the population are determined as to the types thereof: estimate maps and forecast maps. The latter is due to natural-focal infections, which are relatively stable in time regarding the possibilities of infection with them. The necessity of perfection of the algorithm of cartographic modelling of natural factors of influence on the distribution of natural-focal infectious diseases among the population based on modern geoinformation technological solutions is substantiated. It is indicated on the features of three methodical schemes in the process of geoinformation creation of such maps regarding the use of specific cartographic materials. These are the using of small-scale maps; the using of large-scale maps on the basis of the original materials of the appropriate scale; the using of small- scale maps based on other small-scale maps and large-scale maps. On the basis of network technologies, in particular, modern technological solutions Web 2.0, the author determined the possibilities of geoinformation mapping of natural factors of influence on the distribution of diseases among the population. These are: improved database model (transition from relational model to object-relational variant); conducting of mathematical and cartographic modeling with all necessary techniques in the environment of a full-function geoinformation system; choosing the best options for presenting and distributing developed cartographic models among the more quantity of potential users; the presence of feedback with them. In the article, the author defined the specifications of Web 2.0, relevant for creating/using maps of the risk of infection of the population with natural focal diseases, with adapting to four groups technological solutions in relation to services (platform, software, data, infrastructure).

Розглянуто сучасні можливості геоінформаційної схеми картографування для виявлення природних факторів впливу на поширення хвороб населення для створення відповідних карт поширення природно-вогнищевих інфекційних захворювань населення. Визначено їхні особливості як картографічних творів оціночного та оціночно-прогнозного спрямування. Останнє пов’язано саме з такими небезпечними інфекціями, як лептоспіроз, сибірська виразка, туляремія, що є відносно стабільними в часі щодо розповсюдження серед населення та можливостей зараження ними. Автором обґрунтовано необхідність удосконалення методики картографічного моделювання природних факторів впливу на поширення природно-вогнищевих інфекційних захворювань населення на базі сучасних геоінформаційних технологічних рішень. Зазначено особливості застосування трьох методичних схем при геоінформаційному створенні таких карт відносно використання конкретних картографічних матеріалів: дрібномасштабних карт; великомасштабних карт з використанням вихідних матеріалів відповідного масштабу; дрібномасштабних карт на основі інших дрібномасштабних карт і карт більшого масштабу. Визначено особливості геоінформаційного картографування природних факторів впливу на поширення зазначених захворювань населення на основі мережних технологій, зокрема застосування сучасних технологічних рішень веб 2.0, що дозволяють здійснити: удосконалення моделі бази даних шляхом переходу від стандартноїреляційноїмоделі до об’єктно-реляційного її варіанта; проведення математико-картографічного моделювання усіма необхідними прийомами в середовищі повнофункціональної геоінформаційної системи; вибір оптимальніших варіантів представлення та розповсюдження розроблених картографічних творів серед більшої кількості потенційних користувачів; наявність зворотного зв’язку з ними. Автором охарактеризовано притаманні веб 2.0 особливості, що актуальні для створення використання карт ризику зараження населення на природно-вогнищеві інфекційні захворювання з адаптацією до застосування чотирьох груп технологічних рішень стосовно послуг: платформи як послуги, програмного забезпечення як послуги, даних як послуги, інфраструктури як послуги.
Сучасні можливості геоінформаційного картографування природних факторів впливу на поширення хвороб населення
1. Барановський В. А. Екологічна географія і екологічна картог¬рафія / В. А. Барановський. – К. : Фітосоціоцентр, 2001. – 252 с. 2. Берлянт А. М. Картография: [учебник для вузов] / А. М. Бер- лянт. – М. : Аспект Пресс, 2002. – 336 с. 3. Бондаренко Е. Л. Геоінформаційне еколого-географічне карто-графування / Е. Л. Бондаренко. – К. : Фітосоціоцентр, 2007. – 272 с. 4. Бондаренко Е. Л. Картографічне моделювання стану та розви¬тку інфекційної захворюваності населення України / Е. Л. Бондаренко : автореф. дис канд. геогр. наук, 11.00.12 (географічна картографія). – К., 1997. – 18 с. 5. ДеМерс М. Н. Географические информационные системы. Ос-новы / М. Н. ДеМерс: пер с англ. – М. : Дата+, 1999. – 490 с. 6. Регіональні карти екологічної оцінки окремих природних фак¬торів, які впливають на поширення хвороб населення / В. О. Шевченко, Е. Л. Бондаренко, С. В. Дончук [та ін.] // Картографія та вища школа : зб. наук. праць. – 2004. – Вип. 9. – С. 28-32. 7. Риск заражения населения сибирской язвой, столбняком, ас-каридозом, туляремией, лептоспирозом в УССР. Атлас / К. М. Синяк, В. Ф. Рудиченко, В. А. Шевченко [и др.]. – К. : Геодезист, 1989. – Т. 1-25. 8. Україна. Регіональні особливості ризику зараження населення на лептоспіроз. Карта масштабу 1:2500000. – Вінниця : ДП “ДКФ”, 2004. 9. Україна. Регіональні особливості ризику зараження населення на сибірську виразку. Карта масштабу 1:2500000. – Вінниця : ДП “ДКФ”, 2004. 10. Україна. Регіональні особливості ризику зараження населення на туляремію. Карта масштабу 1:2500000. – К., 2006. 11. Червяков В. А. Концепция поля в современной картографии / В. А. Червяков. – Новосибирск : Наука. Сиб. отд., 1978. – 149 с. 12. Шевченко В. А. Медико-географическое картографирование территории Украины / В. А. Шевченко. – К. : Наук. думка, 1994. – 159 с. 13. Шевченко В. О. Ментальна схема картографування / В. О. Ше-вченко, Е. Л. Бондаренко // Національне картографування: стан, про¬блеми та перспективи розвитку : зб. наук. праць; відп. за вип. А. А. Москалюк. – К. : ДНВП “Картографія”, 2005. – С. 30-33.
Keywords: геоінформаційне картографування; природні фактори впливу; природно-вогнищеві хвороби населення; ризик зараження; геоінформаційний аналіз; оціночні карти; оціночно-прогнозні карти; geoinformation mapping; population illness; risk of infection; natural factors; geoinformation analysis; estimation and forecasting maps