Моделі та інформаційна технологія аналізу валютних пар на фінансових біржах - Чернецький Дмитро Максимович (My University, 2024)
Мета дипломної роботи магістра – аналіз теоретичних аспектів та розробка практичних рекомендацій щодо використання моделей та інформаційних технологій для аналізу валютних пар на фінансових біржах. Об’єкт дослідження – процеси аналізу валютних пар щодо інвестування криптовалюти на фінансових біржах. Предмет дослідження – моделі, методи та інформаційні технології пошуку та обробки інформації для аналізу валютних пар на фінансових біржах. Наукова новизна роботи – запропоновано концептуальну модель для біржового арбітражу, яка на відміну від традиційного технічного та фундаментального аналізу дозволяє знайти торгові пари з найбільш привабливими ціновими пропозиціями на основі вирахування різниці між цінами для прийняття рішення щодо купівлі криптовалюти на біржі з оптимальним спредом, а також спрогнозувати в короткочасній перспективі динаміку зміни ціни для миттєвого продажу криптовалюти за максимально вигідною ціною; визначено алгоритм повної автоматизації використання розробленої аналітичної моделі засобами штучного інтелекту у вигляді арбітражного бота, який може самостійно приймати рішення щодо вигідного інвестування криптовалюти на основі результату аналізу валютних пар на прогнозування ціни на фінансових біржах. У роботі досліджено теоретико-методичні аспекти застосування інформаційної аналітики на фінансових біржах; наведено математичні моделі та методи аналізу криптовалютних пар на криптовалютних фінансових біржах. Розроблено концептуальну модель для арбітражу криптовалют за технологією Data Science на основі мови програмування Рython, обгрунтовано доцільність впровадження запропонованої методики в дільність досліджуваного підприємства, наведено рекомендації щодо перспектив імплементації запропонованої моделі для біржової торгівлі валютними парами.
Keywords: аналіз валютних пар; фінансові біржі; криптовалюта; модель; інформаційна технологія; програмний код; арбітражний бот