Характеристика комунікантів у конфліктному діалогічному дискурсі - Войцехівська, Наталія Костянтинівна (Київський національний університет імені Тараса Шевченка)
У статті зроблено етимологічний аналіз лексеми "конфлікт" як вияву ворожнечі, суперечки, протистояння. Згідно з таким підходом конфліктний діалогічний дискурс аналізується як "комунікативний бій", а його учасники – як комунікативні вороги/супротивники, що користуються широким спектром засобів впливу один на одного заради досягнення власної мети.

В статье проведен этимологический анализ лексемы "конфликт" как проявления вражды, спора, противостояния. Согласно такому подходу конфликтный диалогический дискурс анализируется как "коммуникативный бой", а его участники – как коммуникативные враги/противники, пользующиеся широким спектром средств манипуляции и влияния друг на друга ради достижения собственной цели.

The present paper considers the conflict dialogical discourse through the etymology of the term "conflict" and defines it as an expression of hatred, strife and confrontation. According to this approach, in the conflict discourse its participants act like communicative enemies/opponents who use a wide range of means to influence on each other to achieve their own intentions.
Характеристика коммуникантов в конфликтном диалогическом дискурсе
Characteristics of Communicants in the Conflictive Dialogical Discourse
Keywords: конфлікт; діалогічний дискурс; мовець; "комунікативний двобій"; комунікативний опонент/супротивник