THE ISSUE OF DETERMINATION OF BAIL’S SIZE UNDER UKRAINIAN LEGISLATION AND LEGISLATION OF ANGLO-AMERICAN COUNTRIES: COMPARATIVELY-JUDICIAL ANALYSIS - Стефанчук, М. М.; Іверук , Н. О. (Київський національний університет імені Тараса Шевченка, ТОВ «Правова Єдність», 2019)
Annotation. The legal regulation of bail’s institute as a preventive measure in Ukraine and Anglo – American countries, including the aim of its application, bail’s size and criteria for its determination, is the subject matter of this article. The authors support a point concerning to the inadvisability of legislative regulation of maximum bail’s size as well as a judge’s opportunity in certain circumstances to apply bail, size of which is lower than minimum level. The purpose of article is to clarify strengths and weakness of legislative regulation of the bail in Ukraine, England and United States of America, to highlight a separate problems, arising in practice, to express recommendations and proposals regarding to the improvement of valid criminal procedural legislation of Ukraine. Analyzing provisions of criminal – procedural legislation of England and United States of America, the authors provide a few bail’s classifications, depending on way of making a deposit. Besides it, the authors detect the drawbacks of legislative technique of Anglo – American countries regarding to not taking by judges into account material and family state of accused and suspected person, that leads to taking into custody a significant number of people, who are not financially secured to make a deposit. The decisions of the European Court on Human Rights as an international judicial institution regarding to determination of the bail’s size, which will guarantee an enforcement of duties that a suspected person is obliged to do and will be defined taking into account a material state of a suspected person, are highlighted in this article. The authors also explore an issue of determination of bail’s object and emphasizes on the necessity of clarifying of the money origin with the aim to avoid money laundering, which is offence, predicted by art.209 of Criminal Code of Ukraine. Investigating theoretical and practical aspects of the determination of bail’s size, the authors make a conclusion regarding to the existence of certain difference in national legislation and legislation of Anglo – American countries, that is a result of belonging Ukraine to continental, and the USA and England – to Anglo – American countries. The authors state that prospective of further explorations of high stated issue are an improvement of legislation, implementation of world’s experience, taking into account the legal positions of the European Court on Human Rights, etc.

Анотація. У статті досліджується правове регулювання інституту застави як запобіжного заходу в Україні та країнах англо – американської правової сім’ї, в тому числі мета обрання, розмір застави та критерії його визначення тощо. Автори обґрунтовують тезу щодо недоцільності законодавчого закріплення як граничного розміру застави, так і можливості слідчого судді в окремих випадках визначити заставу в розмірі, нижчому мінімального рівня. Метою статті є з’ясування переваг та недоліків законодавчого регулювання застави в Україні, Великій Британії та Сполучених Штатах Америки, висвітлення окремих проблем, що постають в практичній діяльності, висловлення рекомендацій та пропозицій щодо вдосконалення чинного кримінального – процесуального законодавства України. Проаналізувавши положення кримінального процесуального законодавства Великої Британії та Сполучених Штатів Америки, автори наводять кілька класифікацій застави залежно від способу її внесення. Крім цього, автори виявляють прогалини законодавчої техніки країн англо – американської правової сім’ї щодо неврахування слідчими суддями при обранні застави матеріального та сімейного стану підозрюваного, що зумовлює тримання під вартою значної кількості осіб, які фінансово не спроможні внести заставу. У статті також наведені рішення Європейського суду з прав людини як міжнародної судової інституції щодо визначення такої суми застави, яка гарантуватиме виконання підозрюваним покладених на нього обов’язків і водночас буде визначена з урахуванням його матеріального стану. Автори також досліджують проблематику визначення предмета застави, а також наголошують на необхідності з’ясування джерела походження коштів, що вносяться як застава, з метою уникнення випадків легалізації (відмивання) доходів, одержаних злочинним шляхом, що утворює склад злочину, передбачений ст. 209 КК України. Дослідивши теоретичні та практичні аспекти визначення розміру застави, автори дійшли висновку щодо існування певних відмінностей у національному законодавстві та законодавстві країн англо – американської правової сім’ї, що обумовлене належністю України до континентальної, а Сполучених Штатів Америки і Великої Британії – до англо-американської правової сім’ї. Автори зазначають, що перспективи подальшого дослідження окресленої проблематики вбачаються у вдосконаленні законодавства, запозиченні світового досвіду, врахуванні правових позицій Європейського Суду з прав людини тощо.
ПРОБЛЕМИ ВИЗНАЧЕННЯ РОЗМІРУ ЗАСТАВИ ПРИ ОБРАННІ ЗАПОБІЖНОГО ЗАХОДУ ЗА ЗАКОНОДАВСТВОМ УКРАЇНИ ТА КРАЇН АНГЛО-АМЕРИКАНСЬКОЇ ПРАВОВОЇ СІМ’Ї: ПОРІВНЯЛЬНОПРАВОВИЙ АНАЛІЗ
Keywords: bail; bailor; preventive measure; bail’s object; bail’s size; Anglo – American countries.; застава; заставодавець; запобіжний захід; предмет застави; розмір застави; країни англо-американської правової сім’ї.