Бюджетна децентралізація та зміцнення фінансів органів місцевого самоврядування - Ю. Субботович (Київський національний університет імені Тараса Шевченка, 2012)
Проаналізовано проблеми та запропоновано шляхи розвитку системи управління фінансами на місцевому рівні, в контексті формування адекватної вимогам сучасності системи доходів місцевих бюджетів та підвищення ефектив- ності здійснення видатків в Україні. Також розглянуто Європейський досвід розробки регіональних (місцевих) стра- тегій розвитку з точки зору можливості їх впровадження в Україні та подано рекомендації міжнародних фінансових організацій щодо їх реалізації

The author analyzes problems and suggests ways regarding development of financial management system at the local level in the context of adequate requirements toward formation of modern local budget revenue system and increase of the expenditures efficiency in Ukraine. It also overviews the European experience in development of regional (local) development strategies in terms of their possible implementation in Ukraine and provides the recommendations of international financial institutions for their implementation
Budgetary decentralization and strengthening local self-government finances organs
Keywords: Бюджетна децентралізація; доходи та видатки місцевих бюджетів; регіональні диспропорції; між- бюджетні трансферти; податковий потенціал територій; Fiscal decentralization; revenue and expenditures of local budgets; regional disparities; inter-governmental transfers; tax potential areas