CLASSIFICATION OF PENALTY INSTITUTIONS AS OBJECTS OF OPERATIONAL SERVICE - Цехан, Д.М. (Київський національний університет імені Тараса Шевченка, ТОВ «Правова Єдність», 2020)
Abstract. In recent years, there has been a permanent restructuring of the law enforcement system and the search for new effective models for combating crime. Against the background of these reforms, the issue of structural and functional restructuring of penitentiary institutions and the development of new models for combating crime in prisons remains unresolved. At the same time, it is worth emphasizing that the criminogenic potential of penitentiary institutions remains quite high, as evidenced by the structure and dynamics of crime in prisons, as well as the actual control of individual penitentiary institutions by leaders of the criminal environment by establishing and disseminating criminal influence. At the same time, in the theory of operative-search activity, at present, insufficient attention is paid to operative-search activity in places of imprisonment, in particular to the problem of organization of operative service of penitentiary institutions. That is why the study of a set of problems related to the organization of operational and investigative activities in places of imprisonment is an urgent scientific problem.

Анотація. Протягом останніх років відбувається перманентна перебудова системи правоохоронних органів та пошук нових ефективних моделей протидії злочинності. На тлі вказаних реформ, невирішеним залишається питання щодо структурно-функціональної перебудови установ виконання покарань та розроблення нових моделей протидії злочинності у місцях позбавлення волі. У той же час, слушно наголосити, що криміногенний потенціал установ виконання покарань залишається доволі високим, про що свідчить структура та динаміка злочинності у місцях позбавлення волі, а також фактичний контроль за окремими кримінально-виконавчими установами лідерами кримінального середовища шляхом встановлення та поширення злочинного впливу. Разом із тим, у теорії оперативно-розшукової діяльності приділяється недостатньо уваги оперативно-розшуковій діяльності у місцях позбавлення волі, зокрема й проблемі організації оперативного обслуговування установ виконання покарань. Саме тому, дослідження комплексу проблем, які пов’язані з організацією оперативно-розшукової діяльності у місцях позбавлення волі, є актуальною науковою проблемою.
Класифікація установ виконання покарань як об’єктів оперативного обслуговування
Keywords: places of imprisonment; operational service; correctional colony; classification; subjects of criminal influence; місця позбавлення волі; оперативне обслуговування; виправна колонія; класифікація; суб’єкти злочинного впливу