Наукове осмислення феномену PR як соціальнокомунікаційної діяльності в Україні - Березенко Віта Віталіївна (My University, 2013)
У дисертації досліджено теоретико-методологічний простір сучасної науки про PR, показано особливості його формування; представлено аналіз українських досліджень PR і як виду соціальнокомунікаційної практики, і як наукової галузі та визначено форму організації наукового знання про зазначений феномен; охарактеризовано комунікаційну сутність феномену паблік рилейшнз; виявлено основні підходи та сутність теоретико-методологічного осмислення сучасних наукових дискурсів про феномен PR; охарактеризовано процеси інституалізації зв’язків з громадськістю в Україні. Визначено етапи розвитку української науки про PR і ґенезу найбільш авторитетних PR-досліджень, виявлено чинники, що визначили її шляхи розвитку; проаналізовано причини та умови формування науки про паблік рилейшнз, визначено її структуру та поняттєво-категоріальний апарат; виявлено характерні риси проблемного поля української науки про зв’язки з громадськістю та найбільш перспективні напрями вивчення феномену PR як практичної та теоретичної сфери соціальнокомунікаційної діяльності в Україні. Ключові слова: феномен паблік рилейшнз (PR, зв’язки з громадськістю), наука про паблік рилейшнз, комунікація, соціальна комунікація
Scientific Сomprehension of the PR Phenomenon as Social Communication Activities in Ukraine