Політика США щодо формування Європейського об’єднання вугілля і сталі як першого етапу європейської інтеграції - Ільницький, Гліб; Павленко, Валерій Михайлович (Київський національний університет імені Тараса Шевченка, 2025)
У статті досліджується роль Сполучених Штатів Америки у створенні та розвитку Європейського об’єднання вугілля і сталі, як першого етапу європейської інтеграції. Проаналізовано стратегічні інтереси США у повоєнній відбудові Західної Європи та формуванні єдиного економічного простору. Визначено, що план Маршалла став фундаментальним економічним інструментом, який створив передумови для подальшої європейської інтеграції та становлення ЄОВС. Досліджено дипломатичну та експертну підтримку США плану Шумана, спрямованого на створення наднаціональної структури управління важкою промисловістю. Розкрито вплив американської адміністрації на процес переговорів між європейськими державами та подолання протиріч під час формування інституційної структури об’єднання. Особливу увагу приділено ролі США у вирішенні німецького питання через механізми економічної інтеграції та запобігання можливій ремілітаризації Німеччини. Проаналізовано економічну складову американської підтримки, зокрема надання фінансової допомоги для модернізації вугільної та металургійної промисловості країн-учасниць, інвестиції у розвиток транс-європейської інфраструктури. Висвітлено вплив американського антимонопольного законодавства на формування конкурентної політики ЄОВС та механізмів регулювання ринку. У статті обґрунтовано, що активна підтримка США була визначальним зовнішнім чинником успішної реалізації проекту європейської інтеграції на її початковому етапі. Підкреслено, що американська політика сприяння європейській єдності заклала основи для подальшого поглиблення інтеграційних процесів та створення сучасного Європейського Союзу.

The article examines the role of the United States of America in the creation and development of the European Coal and Steel Community as the first stage of European integration. The strategic interests of the United States in the post-war reconstruction of Western Europe and the formation of a single economic space are analyzed. It is determined that the Marshall Plan became a fundamental economic instrument that created the prerequisites for further European integration and the establishment of the ECSC. The article explores the diplomatic and expert support of the United States for the Schuman Plan, aimed at creating a supranational structure for heavy industry management. The influence of the American administration on the negotiation process between European states and overcoming contradictions during the formation of the institutional structure of the union is revealed. Special attention is paid to the role of the USA in resolving the German question through mechanisms of economic integration and preventing possible German remilitarization. The economic component of American support is analyzed, particularly the provision of financial assistance for modernizing the coal and metallurgical industries of participating countries and investments in the development of trans-European infrastructure. The influence of American antitrust legislation on the formation of ECSC competition policy and market regulation mechanisms is highlighted. The article substantiates that active US support was a decisive external factor in the successful implementation of the European integration project at its initial stage. It emphasizes that American policy of promoting European unity laid the foundation for further deepening of integration processes and the creation of the modern European Union.
US Policy on the Formation of the European Coal and Steel Community as the First Stage of European Integration
Keywords: США; Європейське об’єднання вугілля і сталі; європейська інтеграція; план Маршалла; план Шумана; повоєнна відбудова; наднаціональні інституції; європейська безпека; USA; European Coal and Steel Community; European integration; Marshall Plan; Schuman Plan; post-war reconstruction; supranational institutions; European security