Criminalistic analysis of David Fincher’s film «Seven» - Желдубовська, А.В (Київський національний університет імені Тараса Шевченка, ТОВ «Правова Єдність», 2024)
The purpose of the article is to study and further analyze the work of the film industry through the prism of criminal law and forensics, and to improve the understanding of crime and the psychology of serial killers by examining the antagonist’s composite image. The article proposes qualifying the crimes depicted in the film under current Ukrainian legislation and substantiates cinema’s importance as a multidisciplinary tool for exploring law, ethics, morality, religion, psychology—particularly the tort capacity and mental state of law-enforcement officers—and film studies. Methodology: to achieve this, the author employed general scientific and special legal methods, including the dialectical method for understanding phenomena and their interconnections, formal-legal (dogmatic and technical) analysis, comparative-law techniques, and the method of generalization. Conclusions: cinema is one of humanity’s most important intangible resources; through it, society can be influenced, its attention directed to pressing issues, and its education advanced. Recognizing certain works of art as high-quality, practical educational resources in law schools can heighten students’ engagement with legal materials and thus enhance the level and quality of their legal knowledge. The Criminal Code of Ukraine defines a broad range of crimes rather vaguely, which poses negative challenges—such as legislative imprecision complicating accurate offense qualification and causing repeated appellate and cassation review—but also positive effects, since ambiguity grants judges discretion to tailor punishments to each case’s unique circumstances, enabling a more individualized and fair response to criminal behavior. Keywords: classification of crimes; narrative; mental state; cinema; crime; cruelty.

Метою статті є поглиблене вивчення та подальший аналіз твору кіноіндустрії через призму кримінального права та криміналістики, а також покращення розуміння теми злочинності та психології серійних убивць на прикладі збірного образу антагоніста. У тексті статті пропонується кваліфікація злочинів, вчинених у фільмі, згідно чинного українського законодавства, а також обґрунтовується важливість кінематографу як інструменту для вивчення та розуміння різних аспектів суспільства, зокрема правової системи. Фільм «Сім» розглядається як мультидисциплінарне джерело для вивчення юриспруденції, етики, моралі, релігії, психології (зокрема деліктоздатності та ментального стану працівників правоохоронної системи) та кінематографу. Методологія: задля досягнення поставленої мети авторка використовувала загальнонаукові та спеціальні юридичні методи: загальний діалектичний метод наукового пізнання явищ та їх зав’язків; формально-правовий (догматичний або юридико-технічний); порівняльно-правий; метод узагальнення. Висновки: кіно – один із найважливіших нематеріальних ресурсів людства, саме через нього можна маніпулювати суспільством, привертати його увагу до певних важливих питань або навіть навчати. Визнання вищими юридичними навчальними закладами окремих творів мистецтва якісним та практичним джерелом навчальної інформації відіграватиме важливу роль у підвищенні інтересу персоналу до навчальних матеріалів ще на студентському етапі, що, до того ж, слугуватиме подальшому логічному підвищенню рівня та покращенню якості знань останніх у галузі права. Кримінальний кодекс України досить розмито характеризує широке коло злочинів, що має як негативні (відсутність деталізації в законодавстві є суттєвою перешкодою для точної кваліфікації правопорушень, що, в свою чергу, призводить до повторного розгляду справ в апеляційних та касаційних судах), так і позитивні моменти (розмитість дає суддям певну свободу дій при визначенні відповідних покарань з урахуванням унікальних обставин кожної справи, що дозволяє більш індивідуалізовано і справедливо реагувати на злочинну поведінку). Ключові слова: кваліфікація злочинів; наратив; психічний стан; кінематограф; злочин; жорстокість.
Криміналістичний аналіз кінострічки Девіда Фінчера «Сім»