Гідродинамічна космологічна модель і "космічний кінець світу" - Жданов, Валерій Іванович; Дилда, С. (Київський національний університет імені Тараса Шевченка, 2017)
Обговорено відомі космологічні розв'язки типу "Великого розриву "у зв'язку з відповідністю гідродинамічної (Н) і скалярно-польової (SF) моделей динамічної темної енергії. Порівняно мінімально зв'язану SF-модель із самодією та H-модель із баротропним рівнянням стану в однорідному ізотропному Всесвіті. Загалом ці моделі не повністю еквівалентні, хоча для деяких потенціалів скалярного поля й деяких режимів розширення вони дають таку саму еволюцію густини енергії та масштабного фактора з часом. Розглянуто приклади потенціалів SF, які забезпечують обмежену еквівалентність у випадку лінійних рівнянь стану H-моделі; однак, показуємо, що у випадку канонічних лагранжианів скалярного поля (зі стандартним кінетичним членом) Великий розрив не виникає.

We discuss the well-known “Big Rip” cosmological solutions in connection with a correspondence between hydrodynamic (H) and scalar field (SF) models of the dynamical dark energy. Namely, we compare a minimally coupled self-interacting SF and the H-model with a barotropic equation of state in the homogeneous isotropic Universe. In general case these models are not fully equivalent, though for some SF potentials and some regimes of expansion they yield the same evolution of the energy density and the scale factor as functions of time. We consider examples of the SF potentials, that provide such a restricted equivalence in case of linear H-model equations of state; however, we show that in case of the canonical SF Lagrangians (with the standard kinetic term) there is no room for the Big Rip.
Hydrodynamic cosmological model and the "cosmic doomsday"