Біоетика : проблеми статусу та засадчих принципів - Чала Олeксандра Ігорiвна (My University, 2021)
В ході виконання роботи було проведено аналіз сучасного біоетичного дискурсу щодо статусних колізій та основних конфігурацій засадничих принципів біоетики. У роботі розглянуто еволюцію предмета, тематичних напрямів біоетики та особливості їхньої трансформації у відповідності до запитів сучасності; досліджено фiлософсько-свiтогляднi зaсaди біоетики в сучасному біоетичному дискурсі; проаналізовано конфігурації унiвeрсальних принципів бiоeтики як філософсько- aнтропологічних орieнтирів для правового регулювання сфери охорони здоров’я та з’ясувано бiоетичнi проблeми в упрaвлiнні пaндeмiєю COVID-19 та їхній вплив на перегляд актуальної конфігурації засадничих принципів біоетики. Доведено, що одна із базових конфігурацій основоположних принципів біоетики включає принцип автономії, принцип «не нашкодь», принцип благодійності, принцип справедливості. Ці найважливіші універсальні принципи знаходять відображення в етичних цінностях та нормах. Вищим принципом біоетики виступає вимога «не нашкодь», яка з часів Гіппократа є гуманістичним ідеалом лікування. Принцип «не нашкодь», виступаючи регулятором взаємовідносин особистісних світів лікаря і хворого, включає в себе конфіденційність і вільний вибір пацієнтом лікаря, і неупереджений аналіз лікарем помилок, як своїх колег, так і своїх власних. Універсальність вимоги «не нашкодь» знаходить своє вираження практично у всіх принципах і нормах медичної деонтології і біоетики в цілому.