Побудова адаптивних сенсорних мереж для забезпечення їх зв’язаності в умовах завадової обстановки та кібервпливів - Гиленко, Сергій Андрійович (My University, 2025)
Об’єкт дослідження – адаптивні сенсорні мережі. Мета роботи – побудова адаптивних сенсорних мереж для забезпечення їх зв'язаності в умовах завадової обстановки та кібервпливу. Розроблено підхід до побудови адаптивних сенсорних мереж, який враховує умови завадової обстановки та кібервпливу. Проаналізовано існуючі методи та протоколи маршрутизації в сенсорних мережах з урахуванням загроз та особливостей їх функціонування в деструктивному середовищі. Запропоновано механізми підвищення стійкості зв'язку та забезпечення зв'язаності мережі за наявності зовнішніх впливів. Завдяки розробці та впровадженню адаптивних алгоритмів функціонування, включаючи механізми виявлення та протидії завадам і кіберзагрозам, вдалось досягнути високого рівня надійності передачі даних та збереження працездатності мережі навіть в умовах інтенсивних зовнішніх впливів. Запропоновані рішення дозволяють забезпечити безперервне функціонування сенсорних мереж, що є критично важливим для моніторингу та управління в складних і небезпечних середовищах. Розроблена система може бути використана для підвищення безпеки та надійності існуючих сенсорних мереж, а також при проектуванні нових систем, що працюють в умовах високих ризиків. У подальшому слід вдосконалити алгоритми адаптації мережі до динамічно змінних умов, зокрема за рахунок інтеграції елементів штучного інтелекту для прогнозування та попередження загроз.
Keywords: сенсорна мережа; кібербезпека; зв'язаність; завади; кібервплив; адаптивність; маршрутизація