Образ дітей війни: контент-аналіз медіаполя від початку повномасштабного вторгнення РФ в Україну - Юхимець Ілля Ігорович (My University, 2023)
Сучасність диктує нові стратегії і тактики ведення війни. На відміну від минулого, де в бойових діях, в основному, брали участь безпосередньо комбатанти, сучасна війна, як це показує досвід України, зазвичай ведеться в межах цивільних територій. Для досягнення своїх цілей вороги тепер використовують такі тактики як штучний дефіцит продовольства, терор цивільного населення, обстріли медичних та освітніх закладів, соціальної й критичної інфраструктури. Як наслідок, цивільні особи, особливо діти, страждають непропорційно через їхню підвищену вразливість у суспільстві. Ця модель стала очевидною після початку повномасштабної війни в Україні. Крім того, характерними є внутрішні та зовнішні вимушені переміщення людей з територій, де ведуться воєнні дії. Прилив великої кількості таких «вразливих» осіб сіє хаос всередині і без того крихких систем та дестабілізує суспільство. Знову ж таки, діти несуть основний тягар цих обставин. Незважаючи на значну актуальність проблематики дітей війни, наразі існує небагато українських наукових досліджень та публікацій, спрямованих на її вивчення в Україні, тим більше за період починаючи з лютого 2022 року. Тому ця проблематика потребує розголосу і подальшого глибшого вивчення.