Відшкодування витрат на професійну правничу допомогу в цивільному судочинстві України: проблеми правозастосування - Угриновська, О.; Січка, В. Р. (Київський національний університет імені Тараса Шевченка, 2021)
Досліджено інститут відшкодування витрат на професійну правничу допомогу в цивільному судочинстві України з погляду повноти його регламентації у нормативно-правових актах. Авторами у межах цієї роботи проаналізовано всі складові елементи успішного відшкодування витрат на професійну правничу допомогу, виокремлено їхні особливості та здійснено аналіз практики Верховного Суду із цього питання. З урахуванням судової практики розкрито критерії визначення розміру витрат на професійну правничу допомогу. Проаналізовано окремі особливості відшкодування гонорару успіху, зменшення розміру витрат на професійну правничу допомогу та їхнього розподілу за результатами розгляду справи. Так, звертається увага на те, що гонорар успіху підлягає відшкодуванню за умови дотримання критеріїв сумірності при визначенні його розміру. За наслідками якого проведеного дослідження зроблено висновок, що для зменшення розміру витрат на професійну правничу допомогу необхідно, щоб інша сторона заявила клопотання про зменшення їхнього розміру, а для гарантованого розподілу потрібно подати попередній розрахунок таких витрат. Сформульовано висновок щодо ролі й місця суду у питаннях зменшення та розподілу витрат на професійну правничу допомогу, зокрема звернено увагу на те, що під час цього процесу суд повинен виступати виключно незалежним арбітром. Окрему увагу приділено процесу доказування та документального підтвердження наявності витрат на професійну правничу допомогу у конкретній судовій справі. Висвітлено позицію судів стосовно оцінювання доказів щодо наявності витрат на професійну правничу допомогу в кожній конкретній справі.

The article investigates the institute of reimbursement of expenses for professional legal assistance in civil proceedings of Ukraine from the point of view of completeness of its regulation in normative-legal acts. Within the framework of this work, the authors analyze all the constituent elements of successful reimbursement of the costs of professional legal assistance, highlight their features and analyze the practice of the Supreme Court on this issue. Taking into account the case law, the criteria for determining the amount of costs for professional legal assistance in civil proceedings in Ukraine are disclosed. Some features of reimbursement of the success fee, reduction of the costs of professional legal assistance and their distribution based on the results of the case are analyzed. Thus, attention is drawn to the fact that the success fee is reimbursable subject to compliance with the criteria of proportionality in determining its size. Based on the results of the study, it was concluded that in order to reduce the cost of professional legal assistance, it is necessary for the other party to apply for a reduction in their size, and for a guaranteed distribution, a preliminary calculation of such costs must be submitted. An opinion was formulated on the role and place of the court in reducing and allocating the costs of professional legal assistance, particular attention was drawn to the fact that during this process the court should act exclusively as an independent arbitrator. Particular attention is paid to the process of proving and documenting the costs of professional legal assistance in a particular court case. The position of courts on the evaluation of evidence on the availability of costs for professional legal assistance in each case is highlighted.
Reimbursement of Expenses for Professional Legal aid in the Civil Judiciary of Ukraine: Problems of Law Enforcement
Keywords: адвокат; гонорар успіху; клієнт; судові витрати; lawyer; success fee; client; court costs